Балчишки войни 2: Алма матер отвръща на удара

Съдебни спорове между СУ „Св. Климент Охридски” и балчишки фирми тръгват в Районен съд – Балчик

Балчишки войни 2: Алма матер отвръща на удара

Три граждански дела, образувани по искови молби на СУ „Св.  Климент Охридски” срещу фирми от Балчик са насрочени за разглеждане на 21 и 22 май в Районен съд – Балчик. Висшето училище претендира да бъдат осъдени ответниците да освободят и му предадат заеманата от тях тротоарна площ по улица „Акад. Даки Йорданов” в „Двореца” в Балчик.


 

Искът на СУ „Св. Климент Охридски” срещу „Санси – М” ЕООД е за 10 кв. м тротоарна площ, срещу ЕТ „Косжек – Костадин Костадинов” за 20 кв. м тротоарна площ, а срещу „Дана Нова” ООД за 6,80 кв. м. тротоарна площ. Висшето училище посочва, че те са ползвали временно имотите по силата на договори за наем, сключени с ДКИ „КЦ Двореца”. „Двореца” с площ 183 488 кв. м. е публична държавна собственост и с решение на Министерския съвет е предоставен за управление на СУ „Климент Охридски”. Според този правителствен акт поземленият имот не може да се отдава под наем.

 

Софийският университет намира, че след като договорите не са вписани в имотния регистър и не го обвързват. Предвид това висшето училище е отправило едномесечно предизвестие и е поискало с изтичането му ответниците да освободят заеманите площи и да му ги предадат. СУ „Св. Климент Охридски” уточнява, че с анекса към контракта на ЕТ „Костеж – Костадин Костадинов” е бил удължен договор с изтекъл срок и е подписан в нарушение на Закона за държавната собственост за отдаване под наем на имоти – публична държавна собственост.

 

Ответниците възразяват срещу тези исковите молби като недопустими и неоснователни.

 

„Санси – М” ЕООД и „Дана Нова” ООД посочват, че ДКИ „КЦ Двореца” е разполагало с правомощието да предоставя от името на държавата част от въпросния имот след проведена тръжна процедура по Закона за държавната собственост. Така за дружествата е възникнало валидно наемно правоотношение с държавата, затова не са налице предпоставките за прекратяването му. Исковата молба на СУ „Св. Кл. Охридски” била подадена извън законовия 6-месечен срок от отнемане на владението от ДКИ „КЦ Двореца”. Двете фирми не спорят, че с решението на Министерския съвет на висшето училище е забранено да извършва стопански дейности и да отдава под наем площи, но смятат, че тази забрана не се отнася за заварените договори за отдаване под наем на части от имота. Дружествата твърдят, че СУ „Св. Кл. Охридски” няма право да иска прекратяване на наемното правоотношение, защото не е страна по този договор. Двете фирми искат съдът да признае като задължителен за висшето училище наемния им договор за срок от 1 година.

 

ЕТ „Косжек – Костадин Костадинов” моли съдът да прекрати делото, тъй като собственик на имота е държавата и тя чрез своите представители има право да защити  правата си. Едноличният търговец твърди, че държи обекта на основание на сключен и действащ договор за наем. Според него решението на Министерския съвет за предаване на владението на имота на СУ „Св. Климент Охридски” не може да се приеме като волеизявление на държавата за прекратяване на заварени договорни отношения. Ответникът моли, съдът да допусне като трети лица помагач по делото ДКИ „Културен център „Двореца” в качеството му на наемодател и собственика на спорния имот – държавата, представлявана от министъра на Регионалното развитие и благоустройството.

 

Исковете на СУ „Св. Климент Охридски” срещу „Санси – М” ЕООД и срещу ЕТ „Косжек – Костадин Костадинов”, са насрочени за разглеждане на 21.05.2012 г. На 22.05.3012 г. Районен съд – Балчик, трябва да даде ход на делото, образувано по искова молба на СУ „Св. Кл. Охридски” срещу „Дана Нова” ООД.