Игри и броилки показаха деца от Добрич на фестивала „Живо наследство” в София

Игрите на своите баби и броилки отпреди век показаха на сцената в Борисовата градина в София в рамките на фестивала „Живо наследство” възпитаници на ЦДГ №10 „Слънчице” и клуб „Златна ябълка” към СОУ „Св. Климент Охридски” в Добрич

Игри и броилки показаха деца от Добрич на фестивала „Живо наследство” в София

Те разучаваха традиционни игри и броилки в рамките на проект „Наследниците” на „Сдружение за развитие на деца – Слънчице”. Той се финансира от Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма „Живо наследство” с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”. По проекта деца на възраст от 4 до 14 години, заедно с учители и родители, издириха и разучиха игри и броилки, използвани през миналия век. Заедно с това те пресъздадоха обичаите Коледуване, Кукери и Лазаруване. По проекта са издадени цветна книжка, пъзел, календар и картичка «Игрите на баба».



Деца от детска градина «Слънчице» с ръководители Гергина Маринова и Маринела Василева и ученици от клуб «Златна ябълка» с ръководител Руска Симeонова показаха на сцената в Борисовата градина на 22 април някои от издирените и разучени игри като Криватинки, Пръстенче, Муцунки, Мили, мили, мишленце, както и традиционни броилки. Децата от Добрич показаха пред многобройната публика в София, че игрите и броилките от времето на нашите баби не само носят информация за миналото, но и успешно дават на децата умения за общуване и са важни не по-малко от владеенето на информационни технологии.


Над 520 представители от 28 организации, финансирани по кампанията на ФРГИ „Живо наследство”, показаха на столичани традициите на България. Най-малкият участник бе 4-годишната Полина Пенчева от ЦДГ №10 „Слънчице” в Добрич.


Участието на групата, представила проекта „Наследниците” в София, се реализира, благодарение на организаторите от Фондация „Работилница за  граждански инициативи” и с подкрепата на Лайънс клуб – Добрич и „Пътнически превози” ЕООД, Добрич.

 

s2_600