Голямата награда в областта на духовната култура се присъжда на библиотека „Дора Габе”

Имената на носителите на годишните награди на Община град Добрич в областта на духовната култура за 2010 година станаха ясни днес. Голямата награда за изключителен принос се присъжда на Регионална библиотека „Дора Габе”.

В раздел „Културно-просветна дейност” колективната награда се присъжда на Народно читалище „Йордан Йовков-1870” Добрич, а индивидуалната награда на Кремена Митева. За Театрална дейност колективната награда е за Екип на спектакъла „Антре за празници” – автор Румян Камбуров, постановка Ема Георгиева, възпитаници на Театрална студия „Зорница” при НЧ „Йордан Йовков-1870”, а индивидуалната за Ема Георгиева.


В раздел „Музикално изкуство“ колективната награда се връчва на Студио за поп-рок певци „Сарандев” при Общински младежки център „З. Стоянов”. Индивидуалната награда се присъжда на Росица Бояджиева.

За танцово изкуство колективната награда се присъжда на Арт център „Палитра”, а индивидуалната награда на Асенка Кулева. В раздел „Изобразително изкуство и архитектура“ отличени са Недко Недков (изобразително изкуство) и арх. Витлеем Чалъков (архитектура и по повод 80 – годишен юбилей).

Колективната награда за Литературно творчество отива при Сдружение на писателите. Индивидуалната награда в този раздел е за Марина Константинова. За Журналистическо творчество е отличена Велина Влайкова.

Колективът на Професионална гимназия по аграрно стопанство е отличен за „Образование и наука“. Индивидуални награди се присъждат на Рада Въртунинска (за образование) и на доц. д-р Николай Ценов (за наука).

Наградите за млад творец се присъждат на Валентина Добринчева и Венета Николова Ганчева.

Комисията за присъждане на годишни награди в областта на духовната култура присъжда награди за цялостен принос по случай годишнини и юбилейни чествания на: Николай Тодоров – по случай 50 – годишен юбилей, Ангел Иванов – по случай неговата 85 – годишнина, доц. Пенка Лазарова – по случай нейната 75 – годишнина, Проф. д.н. Петко Иванов – по случай неговата 80 – годишнина.