Марихуана, екстази и амфети са най-често употребяваните наркотици в Добрич

Това сочат данни в отчета за дейността на Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационния център към него

Марихуана, екстази и амфети са най-често употребяваните наркотици в Добрич

На територията на Добрич през 2011 г. служителите на Първо РПУ регистрират 28 полицейски задържания на лица, за притежание на наркотични вещества. Няма регистрирани случаи на разпространение. Иззетите количества и видове наркотични вещества са следователно 3.554 грама марихуана, 157 грама хероин и    20.4 грама амфетамин.



Във връзка с регистрираните задържания са образувани 18 досъдебни производства и преписки  за притежание на наркотични вещества. Към настоящият момент, най-често разпространяващите се наркотични вещества са марихуана, като се наблюдава  леко увеличаване употребата на  синтетични наркотици – екстази и амфетамини. Това се потвърждава от извършените проверки, регистрираният заявителски материал и постъпилата информация.


През 2011г. Окръжна  прокуратура - Добрич е сезирана общо за 18 случа. С влезли в сила присъди по наркодела през 2011г. са съдени 24 лица, свързани с употреба, разпространение и държане на наркотични вещества.
Водени са 51 дела, приключили са 36, 24 от които с присъди и в 6 от случаите – ефективни. Условните са 7, а без присъда са приключили 15 дела. Няма наложени присъди за обществено полезен труд и пробации.