Младият учител Симеон Петров за избора си на професия: Беше едно от най-добрите ми решения

Младият преподавател по испански и английски език разказва как е взел решението да бъде учител и споделя своята гледна точка по важни въпроси, касаещи образователната система и учебния процес

Младият учител Симеон Петров за избора си на професия: Беше едно от най-добрите ми решения

Как решихте да станете учител? 



Нещата станаха случайно. Просто ми се отвори възможност и реших да пробвам. Беше предизвикателство.  Харесва ми испанският, харесва ми и възможността да имам влияние върху това да помогна на младите хора да се развиват като личности. Затова реших да пробвам и разбрах, че е нещо, което ми харесва. Беше едно от най-добрите ми решения. 

Какво радва учителите най-много? 

Нещо, което радва всеки учител е когато види как някой е научил нещо и свърже точките назад как е помогнал за това. Има и такъв момент, в който учениците решават да ти благодарят. Това може би е най-хубавото нещо.  

Какво търсят учениците от учителя и от образованието? 

Основното нещо, което според мен търсят е възможност за развитие. Търсят как да се развият не само в предмет, ами и в живота. Това ме води към мисълта, че им трябва учител, който е осъзнат и ги разбира. Не някой, който е дотолкова фиксиран в предмета си, че не осъзнава какво иска ученикът. Мисля, че търсят някой, който е способен да адаптира, където е възможно, учебния процес покрай интересите на ученика. Както и учител, който има дава възможност да участват в дейности извън класната стая. Да им показва неща за правене извън часовете.  

Нещо интересно, което се случи наскоро -  група ученици отидоха в Лайпциг на обучение и изолираха ДНК. Такива неща ги мотивират много. Друго интересно нещо са речите и дебатите на английски, в които аз лично съм засегнат, където има изключително много ученици, които на чужд език правят уникални неща. Мисля, че това търсят от образователната система и учителя - възможност да изразяват себе си.  

Какво бихте променили в учебната система? 

Тук ще бъда специфичен -  при испанския, например, има много малко учебници, които са одобрени от МОН за използване, поне при профилирана подготовка. Нужна е малко повече свобода при учебните материали, които могат да се използват. Постоянно се правят нови материали с нови методи, базирани на лексика и комуникация. Добре е да имаме възможност да използваме това.  

Друго нещо, което бих променил е, че е при 11 и 12 клас са въведени модули по чужд език. Идеята е добра в различни часове да се учи за различни неща, но всеки модул има отделни срочна и годишна оценка. Тези неща, особено в 12 клас, според мен създават твърде много излишен стрес на ученик и учител. Някой в 12 клас, който се подготвя за кандидатстудентски изпити и матури, да му искаш по 12 оценки на предмет за срок просто е много.  

Ако влезем в час при Вас, какво ще видим? 

Зависи, има голяма вероятност да работим по учебник и да взимаме нов материал. Може и да съм им дал работа по групи. Например покрай Великден учениците се бяха занимавали с празника и нещата, които се случват около него. Бях им дал лаптопи и по групи от 5-6 човека, в рамките на 3 учебни часа, те се запознаха с различни теми, направиха презентации и ги представиха пред останалата част от класа.  

Как реагирате, когато учениците използват телефоните си?  

Гледам въобще да избегна да се стигне дотам, опитвам се да им предизвикам вниманието по какъвто мога начин. Ако са си на телефоните, им давам възможност да ги използват в учебния процес. 

Време ли похватите на учителите от “старото школо” да се оттеглят? 

Не бих казал да се оттеглят напълно.  Винаги ще има нужда в определени ситуации от един по-структуриран и стриктен час, в който например се учи нова граматика. Няма иновативен метод който да е улеснен, по-добре да се случи по традиционния начин. Това, което аз мисля е, че не трябва да ни е страх да направим промени. Някои неща просто трябва да осъзнаем, че няма как да се случат както преди. Не може да очакваш от хора с толкова нисък праг на внимание, дори и да искат, да бъдат концентрирани в 3 учебни часа подред по един и същи предмет.  

Какво мислите за строгите учители? 

Има място и за тях, нужно е и това да се случва. Нещо, което ми е изключително интересно - има класове, които предпочитат такива учители. Влиза в час, да кажем, учител с по-иновативни методи и те отказват да правят новото нещо, искат както е било преди.  

Кой предмет Ви е бил най-скучен като ученик? 

Надявам се да не обиждам моите учители (смее се), но най-вероятно е нещо с числа. Математиката ми е била скучна, химията също. Не обвинявам моите учители, по-скоро това е моят характер, че когато видя числа ми става страшно и бягам.