Индексират разходите по проекти по ПРСР 2014-2020 г. заради инфлацията

Държавен фонд „Земеделие“ - Разплащателна агенция ще индексира одобрени разходи по проектни предложения за инвестиции, свързани със строителни дейности по ПРСР 2014-2020 г., засегнати от инфлацията

Индексират разходите по проекти по ПРСР 2014-2020 г. заради инфлацията

Механизмът за индексиране на разходите е приет на последното заседание на Комитета за наблюдение на ПРСР 2014-2020 г. и важи за всички бенефициери по програмата, които са възложители по реда на ЗОП и с одобрени разходи за видове строежи, посочени в чл. 2 от „Методика за изменение на цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация”.



Въз основа на наличния остатъчен бюджет от мерките и подмерките от ПРСР към настоящия момент, Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. има възможност да осигури безвъзмездна финансова помощ (БФП) в размер, обезпечаващ увеличение на стойностите на сключените договори с избрани изпълнители за строителство с до 15% от първоначалната им одобрена стойност. В случаите на изменение на цената на договор за обществена поръчка и/или рамково споразумение в резултат на инфлация и индексация в размер на повече от 15%, разликата над посочените 15% следва да бъде напълно заплатена от възложителя.

Предвидената с настоящите Указания възможност за актуализиране на стойностите на разходите за строително-монтажни работи, одобрени с Административен договор/Договор за отпускане на безвъзмездна финансова помощ, се прилага само за такива сключени до 30.11.2022 г., включително.

ДФЗ информира, че на индексация подлежат разходи за строително-монтажни работи по сключени административни договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, по които няма подадена заявка за окончателно плащане или в случаите на подадена заявка/искане за окончателно плащане, по които са налице неприключени договори (съгласно разпоредбата на чл.72 от ППЗОП) с изпълнители по обществени поръчки за строителство.

Бенефициерите могат да заявят единствено индексация на стойността на разходите за строително-монтажни работи, като подадат чрез ИСУН 2020 искане за изменение на Административния договор. Когато заявлението за подпомагане не е подадено чрез ИСУН, бенефициерите заявяват индексацията, като подават чрез електронен обмен или на хартия искане за изменение на Договора за безвъзмездна финансова помощ. И в двата случая исканията за актуализиране на стойността на вече одобрените с Административния договор, респективно Договора за безвъзмездна финансова помощ разходи за строително-монтажни работи, могат да се подават най-късно с подаването на заявка/искане за окончателно плащане. По заявки/искания за окончателно плащане, които са в процес на обработка, също е допустимо подаване на искане, но то трябва да се направи в срок до 14 дни от уведомяването за наличие на възможност за подаване на искане за актуализация на стойността на одобрените разходи за СМР.