НАСО и община Добрич участваха в партньорска среща по проект CO-RESP в Австрия

Експерти на Националния алианс за социална отговорност и община Добрич участваха в международна конференция и партньорска среща по проект CO-RESP в Глейсдорф, Австрия. Темата на дискусия бе "Социалната икономика: Обществени поръчки с добавена стойност"

НАСО и община Добрич участваха в партньорска среща по проект CO-RESP в Австрия

Участниците от Белгия, Австрия, Франция, България, и Испания представиха текущата законодателна рамка в областта на социалните поръчки и предизвикателствата пред осигуряването на заетост за хора с увреждания в страните членки от ЕС. Представени са обещаващи добри практики за социални предприятия, стремящи се към постигане на модели за устойчивост и дългосрочни решения в социалния сектор.



Представителите на община Добрич и "Чудната градина" (Албена Донева - директор на КСУПЛДУ "Палитра", Снежана Николова - директор на КСУДМУ и Здравка Йорданова - СП "Чудната градина") презентираха пред широката аудитория, разкривайки историята зад социалното предприятие, мисията и целите на екипа, който стои зад него, както и нуждата от подкрепа за постигане на устойчиви решения в бъдеще. Подчертан бе приносът на община Добрич и съдействието от страна на местната власт за осъществяването на проекта и предоставяне на подходящи условия за подкрепена заетост. Фокусът бе върху необходимостта от по-задълбочено взаимодействие между неправителствените организации и местните власти на регионално ниво, с цел осигуряване на заетост за хората в неравностойно положение и внедряване на добри практики и реформи в социалния сектор.

Партньорите по проект CO-RESP имаха възможността да посетят няколко различни комплекса, представляващи центрове за предоставяне на различни социални услуги на регионалното социално предприятие в Глейсдорф - "Chance B". Любезните домакини представиха своите практики и решения за постигане на времена и дългосрочна устойчивост чрез обществени поръчки с добавена социална стойност. Всички участници се включиха активно в обиколката, задавайки въпроси и дискутирайки регулаторната рамка в Австрия. Chance B са доставчик на широк спектър от социални услуги, насочени към хора с увреждания във всички възрастови групи, осигуряващи заетост на над 700 души в областта на Глейсдорф. 10% от работниците им са хора в неравностойно положение, които са получили шанса да развиват уменията си чрез различни дейности - шиене, гладене, дърворезба, селскостопанска продукция в оранжерии, приготвяне на различни сладки изкушения за местния пазар в собствената им пекарна, и много други.