От архивите на Галерията: за общите художествени изложби

По повод 60-годишнината на Художествената галерия в Добрич, нейният екип представя любопитни исторически факти от културния живот на града, известни личности и художници, допринесли за развитието на изобразителното изкуство и галерийната дейност

От архивите на Галерията: за общите художествени изложби

Общите художествени изложби, които се организират почти във всички окръжни градове от 60-те до 80-те години на ХХ век, стават основен източник на творби за фондовете на художествените галерии в страната. 




ОХИ 1977 г.

Участват стотици автори, включени са стотици работи, одобрени от специални творчески комисии, понякога се изкупуват цели експозиции, които по-късно се разпределят по градовете. Всяка изложба има идейно-тематичен план, който се отпечатва и раздава на художниците в цялата страна.


 

ОХИ 1977 г.


Журиране ОХИ 1987 г.

За мащабите на тази дейност говорят цифрите – в първата ОХИ в Добрич „Добруджа ‘66“ участват 43-ма художници с 59 творби. В последната, вече под името „Земята и хората ‘87“ са одобрени за участие 439 художници с 680 творби.


Журиране ОХИ 1987 г.

Благодарение на тези ОХИ фондът на ХГ – Добрич бързо нараства и голяма част от творбите са експонирани в залите на галерията. Поставя се началото на тематичната зала „Златото на Добруджа“. В нея освен произведения, участвали в ОХИ, са включени и класици на българското изобразително изкуство като Иван Мърквичка, Владимир Димитров – Майстора, Господин Желязков.


ОХИ 1982 г.