От архивите на Галерията: художникът Никола Г. Даскалов

По повод 60-годишнината на Художествената галерия в Добрич, нейният екип представя любопитни исторически факти от културния живот на града, известни личности и художници, допринесли за развитието на изобразителното изкуство и галерийната дейност

От архивите на Галерията: художникът Никола Г. Даскалов

През 1971 г. година като уредник в Художествена галерия – Добрич започва работа Никола Георгиев Даскалов , а от 1975 г. до 1982 г. е неин директор. През този период в галерията са организирани две от окръжните художествени изложби „Земята и хората” (1972 г. и 1977 г.), както и гостуващи изложби от галериите във Варна и Националната галерия в София.




Откриване на самостоятелна изложба на Никола Даскалов.

/От ляво надясно: Андрей Даниел, Борис Данаилов, Евелина Ханджиева, Никола Богданов, Никола Г. Даскалов/

Никола Г. Даскалов е роден на 03.12.1941 г. в с. Голеш, Силистренско. През 1971 г. завършва ВТУ ”Св. св. Кирил и Методий”, специалност „Декоративно-монументална живопис” при доц. Никола Гелов и проф. Васил Стоилов. 


Никола Георгиев Даскалов


Ателието на художника

През периода 1972 – 1989 година Никола Даскалов активно участва в Общите художествени изложби, а от 1979 г. е член на Съюза на българските художници. 


Янко Атанасов и Никола Г. Даскалов на откриване на изложба. /вляво на снимката/

За последната му самостоятелна изложба в ХГ - Добрич през 2002 г. изкуствоведът Пламена Димитрова – Рачева споделя: ”В същината си изкуството на Н. Г. Даскалов изразява неговото здраво, първично възприятие за материалния свят. Така живописта му можем да окачествим като сложна игра на полутонове и чисти стойности, на пространственост и плътност, на различни зони в една стабилно изградена композиция – било в пейзажа, натюрморта или в портрета. Живописният език на художника е богат на хармонии от тонове и полутонове. Има пластично обработена повърхност на живописния слой, в който цветните зони  вплитат  в сложен ритъм форми и обеми”.


Никола Г. Даскалов "Утро край морето"


Никола Г. Даскалов "Пейзаж в сиво"


Никола Г. Даскалов "Натюрморт с риби"


Никола Г. Даскалов "Пред статива"


Никола Г. Даскалов "Жена с котка"


Никола Г. Даскалов "Момче с куче"


Никола Г. Даскалов "Балчишки мотив"