Арх. Надежда Пампорова: Професията на архитект дава възможност да оставиш следа след себе си

Кандидатът за народен представител от Коалицията ПП-ДБ арх. Надежда Пампорова споделя как градската среда може да бъде подобрена, стига за това да има желание, идеи и устрем за реализация

Арх. Надежда Пампорова: Професията на архитект дава възможност да оставиш следа след себе си

В началото на професионалната си кариера арх. Надежда Пампорова приема предизвикателството да стане главен архитект на Община Балчик с младежката амбиция да остави следа след себе си за обществото. Желанието й е градските пространства да се превърнат в красиви и полезни за хората места. Благодарение на длъжността си арх. Пампорова опознава спецификата на крайморския град, която се опитва да запази и надгради и като архитект на свободна практика.



През 2000-та година Надежда Пампорова поема една от задачите по програма „Красива България“ в Балчик. Започва работа по възстановяването и реконструкцията на три градски чешми и тротоарите в централната градска част.  „Избрах да работя точно върху чешмите и тротоарите, защото бях убедена, че с подходящи за града идеи и качествена реализация ще оставя видимо наследство за поколенията“, споделя арх. Надежда Пампорова. 


Камъкът се оказва слаб, затова по нейно настояване започва ремонтът на тротоарите с бетонови отливки от балчишки камък, тъй като според нея този елемент трябва да присъства във всеки обект в крайморския град. Тя предлага специална плетка за шарка на тротоарите  плочи. „Тези плочи и до ден днешен са много популярни в Балчик, всички тротоари бяха направени от тях, дори много хора ги използват и в личните си имоти. По този начин видът на балчишкия камък вече активно участва в градската среда на града“, допълва арх. Пампорова.

Всеки град има своя идентичност, убедена е арх. Пампорова, затова и като свободно практикуващ професионалист вече почти 30 години тя продължава във всичките си обекти в Балчик и околността да използва красотата и уникалността на балчишкия камък и естествено дърво. 

Надежда Пампорова е на мнение, че професионалисти като нея е важно да присъстват в Народното събрание, защото всички ние искаме да живеем в една по-красива, подредена и приветлива градска среда.


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!