Евгени Чобанов: Спешни мерки срещу рухването на здравеопазването

Евгени Чобанов: Спешни мерки срещу рухването на здравеопазването
Здравеопазването в България е в криза вече почти 20 години.През този период многократна се увеличиха публичните средства, отделяни от държавата и общините и въпреки това липсата на лекари и медицински сестри постоянно се увеличава.

Една от причините е тежката демографска криза. На второ място това е недостатъчното заплащане на труда в системата на здравеопазването.


Огромен проблем е наредбата за специализация на лекарите. Преди  15 години Министерството на здравеопазването промени наредбата , като въведе изискването младите лекари да специализират, работейки само в  областни или университетски болници. Не им се признава за стаж по специалността, ако работят в общинска болница. Това условие доведе до липсата на млади лекари в общинските болници.


В същото време Министерството на образованието увеличи заплащането на медицинските сестри в училищата, което доведе до отлив на работещи медицински сестри от болниците.


Българската държава закъснява вече 20 години с мерките за възстановяване на кадри в системата на здравеопазването. В по-малките общини липсват кадри и в звената на Бърза медицинска помощ.


За да може да се забави или спре рухването на системата на здравеопазването, трябва спешно да се приложат определени мерки:


- Повишаване на заплатите на медицински сестри и санитари.


- Увеличаване приема по държавна поръчки на лекари и медицински сестри.


- Промяна на наредбата за специализация и зачитане на работния стаж в общинските болници за стаж за специализация.


- Промяна на здравната карта на България и увеличаване на специалистите по ”неатрактивните” специалности, като патоанатомия, съдебна медицина, инфекциозни болести, обща медицина, вътрешни болести.


- Повишаване цената на алкохола и цигарите и отделяне на 25% от цената на всеки продукт за здравеопазване.


Принципът: Който пие и пуши, плаща за лечението на болните. Списъкът може да продължи.


 


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+