Община Добрич прави допитване за правилата за ползване на спортни обекти

Публично обсъждане за приемане на нови правила за определяне реда, по който спортни обекти и съоръжения - общинска собственост да се използват за нуждите на физическото възпитание и спорта и свързаните с тях обслужващи и спомагателни дейности на територията на община Добрич,, обявява местната администрация до 27-ми януари.

Община Добрич прави допитване за правилата за ползване на спортни обекти

Това се прави с цел да се актуализира подзаконовата нормативна база на общината. Промените в правилника възникнаха и поради заличаване на „Спортни имоти" ЕООД с решение на Общински съвет - Добрич от 2009 г. и създаването на  ОП „Спортни имоти". Бюджетното предприятие се явява второстепенен разпоредител и Директора му не е упълномощен да сключва договори. Наложително е разработването и актуализирането на правилата и поради това, че една част от общинските спортни обекти бяха отдадени на концесия.



В предложения проект се уреждат отношенията и начина на ползване на общинските спортни обекти за състезания и тренировъчни занимания от организации на бюджетна издръжка, детски градини, общообразователни, средни, специални, професионални и висши училища и на извънучилищните звена за реализиране на задължителните им учебни програми ,от юридически лица с нестопанска цел, за състезания на спортни организации на въоръжените сили, Министерството на вътрешните работи и за хора с увреждания.


С помощта на настоящите правила, имотите със спортно предназначение - общинска собственост, се управляват в интерес на населението на Община Добрич, както за гражданите, така и за юридическите лица с нестопанска цел и служителите, ангажирани с практическото приложение на досега действащия вариант.
Към Проекта е приложен примерен образец на Договор за безвъзмездно ползване на общинските спортни обекти.


Физическото възпитание включва всички видове занимания с физически упражнения, спорт и туризъм като свободна и спонтанна дейност за укрепване на здравето и утвърждаване на здравословен начин на живот. Тези занимания са достъпни за всички и се осъществяват във функционално годна материална база, чието изграждане и поддържане е задължение на общините. В тази връзка възниква необходимост от определяне правила за определяне реда, по който спортните обекти общинска собственост да се използват за провеждане на състезания и учебно-тренировъчна дейност. Подробности около допитването ще откриете на сайта на общината.