Оръжия и униформи от Руско-турската война показват в музея в градския парк

Експозицията „За свободата Българска” се открива в юбилейната за РИМ – Добрич година, в която музеят чества 70 години от основаването си. Официалното откриване е на 1 март от 17:00 ч. в музея в градския парк „Св. Георги”

Оръжия и униформи от Руско-турската война показват в музея в градския парк

Изложба на оръжия, униформи и снаряжение от Руско-турската Освободителна война представят Регионалния исторически музей и РК „46-и пехотен Добрички полк” към НД „Традиция”. Експозицията е посветена на 145-годишнината от Освобождението на България от османско робство. В нея са показани автентични оръжия, използвани по време на войната  и реплики на униформи, изработени в пълно съответствие с оригиналите.



Това е първата изложба в Регионален исторически музей – Добрич за тази година, която е юбилейна за музея, който навършва 70 години, обясни Пламен Николов, уредник в отдел „История на българските земи 15-19 век“.  Николов отбеляза,  че това е 20-ата поред съвместна изложба на музея и Регионален клуб „46-и пехотен Добрички полк“ към Национално дружество „Традиция“.


По-голямата част от оръжията са от личните колекции на членовете на РК „46-и пехотен Добрички полк”.  Репликите на униформи и снаряжение също са предоставени от добричките реконструктори.

Това е най-доброто сътрудничество в страната между военноисторически клуб и местен музей, заказа  д-р Добрин Добрев – председател на РК „46-и пехотен Добрички полк”. Успяхме да обхванем  различните войскови групи във воюващите страни с тяхната специфика на униформи, въоръжение и снаряжение. И допълни, че са представени  почти всички образци оръжие, които са участвали и са били на въоръжение в армиите по време на войната. Сред експонатите има американски револвери „Смит и Уесън“ и пушка „Уинчестър“. Само един модел не е представен, защото в света има само пет, допълни д-р Добрев.

В изложбата могат да се видят медали и лични вещи на опълченци от фонда на добричкия музей.

Посетителите ще се запознаят с хода на военните действия чрез над 120 гравюри, снимки и картини. Художественото оформление на 30-те информационни табла, проследяващи развитието на събитията, е на добричкия художник Венцислав Великов. Негов е и дизайна на плаката на изложбата.