С инфрачервена камера ще наблюдават птиците край Шабла

На 12 януари се състоя среща на кмета на Шабла и общински служители с представители на Българско дружество за защита на птиците и проект „Опазване на зимуващата популация на световно застрашената червеногуша гъска”.

С инфрачервена камера ще наблюдават птиците край  Шабла

В срещата участваха също и представители на Тръста за опазване на влажните зони и водолюбивите птици – Великобритания, които са партньори на БДЗП в изпълнението на проекта и председателя на фондация „Льо Балкан”, съобщават от община Шабла.


 

Целта е да се обсъди и подпише Допълнение към парафираното вече рамково споразумение за сътрудничество между община Шабла и БДЗП, за изпълнението на проекта.

 

В него двете страни поемат ангажимента съвместно да използват охранителни цели на видео-системата за отдалечено наблюдение на езерата Дуранкулашко и Шабленски езерен комплекс. В същността си сътрудничеството ще се изразява в изграждането на допълнителен охранителен компонент към видео-системата – допълнителна точка за видео-мониторинг и закупуване и инсталиране на допълнителен специализиран софтуер и инфрачервена камера, разходите за които ще се покрият изцяло от проекта.

 

Предвиждат се съвместни образователно-информационни мероприятия за повишаване информираността на хората от зоните НАТУРА 2000, както и съвместна организация на Фестивала на хвърчилата – издание 2012.

На срещата беше обсъдена и възможността за разработването на картинна експозиция с информационна и образователна цел, която да бъде представена в Зеления образователен център.