Кметът на Добрич: Изпращаме една сложна година

Акцент през 2023 година ще бъде Централната пешеходна зона. Ремонтът няма да приключи до края на годината. Но е важно той да е качествен и смислен, а не да се случи за кампания.

Кметът на Добрич: Изпращаме една сложна година

Кметът на община град Добрич Йордан Йорданов пред Добрич онлайн



Каква година изпраща общината?

Годината за българските общини определено беше сложна. Но е факт, че общините останаха едни от малкото стабилни и прогнозируеми институции в държавата.

Всички отчитаме реално увеличение на цените с 20 и повече процента, а в публичния сектор това са повишени нива над издръжка с близо 40 % на дейности като детски градини, социални услуги, комунални дейности.

За Добрич благодарение на реалистично планиран бюджет и привлечени средства финансовата стабилност ни позволи да работим по обновяване на инфраструктурата.  Това е най-належащият проблем. Скокът на цените и инфлацията направиха процеса по-труден. Много от общините не успяха не само да завършат, но и да започнат планирани дейности. Ние се справяме. Правим всичко възможно, защото градът ни наистина има нужда от това. Няма как да сме конкурентни и да привличаме инвеститори, без да осигурим добра свързваща инфраструктура.

През последните години много работим по ремонт на улици и тротоари, но истината е че и общинските сгради бяха в много занемарено състояние. Това наложи и многожество ремонти на сгради на детски ясли, градини, на културни и социални институции. 

Така, че за нас годината беше динамична, пресечена от избори, преброяване на населението, подчинена на ремонти на улична и сградна инфраструктура.

Какво успяхте да свършите ?

Както всяка година на публичен отчет направихме подробен анализ  на всички започнати и реализирани проекти и дейности, затова сега няма да изреждам подробно. Считам, че около 80 % от поетите ангажименти вече са изпълнени или са в процес на изпълнение.

Успяхме да спечелим и много социални проекти, за да осигурим по-добра грижа на хора в уязвимо положение чрез социалните си услуги.

Макар годините на пандемия да затрудниха работа на оркестри и ансамбли общинските Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“,  Български камерен оркестър – Добрич и Духов оркестър са в стабилно състояние и се развиват. Това е благодарение на съвместните ни усилия.

Успяхме да запазим и дори подобрим услугата на плувния басейн в комплекс „Русалка“. Заради неизпълнение на концесията се наложи да прекратим договорните си отношения. Макар да е скъпо и трудно материалното поддържане на базата като Община не си разрешихме да затворим нито басейна нито действащите зали. Считам, че това е най-малкото което може да направим в името на спорта и децата.

За какво не ви стигна времето ?

Разгърнахме ремонтите в целия град и може би годината не ни стигна да довършим всичко започнато. Но при добра планировка времето ще стигне. Надяваме се да има скоро национален бюджет, за да планираме и местните си бюджети. Отчитайки всички тези неизвестни ще продължим да работим финансово дисциплинирано и да довършим започнатото.

Какво планирате през последната година на мандата?

Както винаги планираме много работа. Акцент през 2023 година ще бъде разбира се Централната пешеходна зона. Трябва да се каже, че ремонтът няма да приключи до края на годината. За нас е важно той да е качествен и смислен, а не да се случи за кампания. Разбира се ще завършим и започнатите ремонти на уличната мрежа. Планираме няколко междублокови пространства и продължаване ремонта на тротоари. В квартал „Рилци“ продължаваме с изграждането на канализация.  Ще завършим ремонта на зала „Добрич“.  Имаме решение на БФС,  за стартиране ремонт на две от игрищата на стадион „Пионер“.

Това са само няколко щриха от многото дейности на Общината, като във всичките си действия ще останем открити и честни в отношенията си с хората.

Пожеланието Ви за Новата година

На първо място желая на всички мир и здраве. Последните години ни научиха, че това е най-важното. С действията си да помогнем за стабилността и развитието на Добрич.

В личен план на всички желая споделени празници, топлина в дома и много положителни емоции!