Ротари клуб Добрич отбелязва Световния ден на полиомиелита

На 24 октомври се чества Световният ден за борба с полиомиелита. Това е остро
инфекциозно заболяване, наричано още детски паралич, което се характеризира с
изменения на гръбначния мозък, води до парализа и висока смъртност. Засяга
предимно деца на възраст от 1 до 5 години.

Ротари клуб Добрич отбелязва Световния ден на полиомиелита

През 1978 година с отпускането на 750 000 долара за имунизация на повече от 6 милиона деца от Филипините, Ротари Интернешънъл чрез своите клубове по света, поставя началото на една велика цел - изкореняване на полиомиелита. Към инициативата се присъединяват партньори, като Световната здравна организация, Американския център за контрол и превенция, УНИЦЕФ, фондация Бил и Мелинда Гейтс, правителствени агенции и корпорации . Чрез програмата на Ротари"Полио Плюс" и фонда "Енд Полио" през годините са осигурени над 9 милиарда долара за ваксини и тяхното транспортиране до местата на масовите имунизационни кампании, за осигуряване на надзор и лаборатории. В България ваксината е въведена през 1959 г. и смъртността от 15,2% пада почти до нулева. Можем да приемем, че последният случай на полиомиелит в България е през 1970 г.



Днес полиомиелитът остава основно в Афганистан и Пакистан, макар че през лятото на тази година, той напомни за себе си в щата Ню Йорк, в САЩ, което накара властите да предприемат активна ваксинация на рисковите контингенти. Затова е изключително важно да продължим да работим, за да запазим света свободен от детски паралич. Ако всички усилия за ликвидиране спрат днес, в рамките на 10 години полиомиелитът може да парализира до 200 000 деца всяка година.

Членовете на Ротари по света са дарили повече от 2,1 милиарда долара и безброй доброволчески часове, за да защитят близо 3 милиарда деца в 122 страни от тази парализираща болест. 3 долара е средна цена за пълна защита на дете срещу детски паралич.

Сега повече от всякога обществеността има нужда да познава кампанията на Ротари End Polio Now за премахването на полиомиелита от лицето на Земята и от живота на хората.

Ротари клубовете в страната ще подкрепят кампанията на Ротари Интернешънъл за премахване на полиомиелита, както по забавен начин със „Селфи с хаштаг #EndPolioNow“, така и с различни инициативи за събиране на средства и лични дарения.

Всеки, който желае може се включи в борбата с полиомиелита на:

https://www.endpolio.org.