Деница Сачева: Ако отидем на нови избори, някои партии ще последват съдбата на ИТН

След три дни, 48 НС най-сетне има Председател. Дали това ще е първа стъпка към същинската работа на народните избарници, предстои в следващите дни да разберем.

Деница Сачева: Ако отидем на нови избори, някои партии ще последват съдбата на ИТН

 



Потърсихме  шестте дами, които Добрич изпрати в 48 НС за коментар на случващото се. А отговорите им публикуваме без редакторска намеса.

Защо първото заседание на НС продължи дни на ред?  

Защото очевидно повечето политически партии в 48 мото НС са заети повече с тясно партийния си интерес отколкото с държавния. Явно, че всички приказки за бързо решаване на проблемите на хората са били напразни. Поведението на „Продължаваме промяната“, БСП, ДБ и Български възход е напълно безотговорно. За избора на председател недостигат по-малко от 20 гласа. Ако всички са толкова национално отговорни колкото твърдят, можеха да дадат символични гласове от парламентарните си групи, за да започне работа парламента. За съжаление, тази игра на нерви е самоубийствена за парламентарната демокрация. И всеки който съучаства в това ще носи голяма вина пред историята. Ако отидем на нови избори, някои партии ще последват съдбата на ИТН, защото така се случва когато не използваш властта дадена ти с доверието на хората, за да решаваш проблеми, а злоупотребяваш с нея за партийни цели.

Всички говорят за кризите, които следва да се решат, но как ще се случи това?

На този етап управнението изглежда нерешимо. Служебният кабинет също не е решение, защото без работещ парламент, няма как да се приемат нужните закони и промени. Все пак нека да бъдем оптимисти – има още малко време, което може да използвано за разговори и убеждение.

Какъв живот ще има този Парламент?

Вероятно кратък.  Трудно ми е да правя прогнози колко кратък, защото всеки ден носи нова динамика в поведението на отделните партии.