Проект на Община Добрич ще осигури почти нулево потребление на енергия за Спортното училище

Община Добрич започва дейностите по проект "Възобновяема енергия и енергийна ефективност в община Добрич", който предвижда извършване на мерки за енергийна ефективност в сградата на Спортното училище „Г. С. Раковски“ и ученическото общежитие към него.

Проект на Община Добрич ще осигури почти нулево потребление на енергия за Спортното училище

Основната цел на проекта е да се постигне подобряване на енергийните характеристики на сградата на Спортното училище в Добрич и трансформацията й в сграда с близко до нулево потребление на енергия.




Проектът ще се изпълни в партньорство с норвежката фирма Pirin Holding AS, със седалище в Осло.

Общата стойност на проекта е 1 811 823 лева безвъзмездна финансова помощ. 

«Това е поредната сграда, която общината ще реновира, за да дадем едни по-добри условия на децата, не само от нашия град, но и от областта», заяви кметът на Община Добрич Йордан Йорданов. Той увери, че дейностите ще бъдат извършени във възможно най-кратки срокове, за да се привличат все повече деца в спортното училище в Добрич.  

Сградата на спортното училище «Г.С.Раковски» разполага с 23 учебни стаи, складови помещения, читални, лекарски кабинет и др.  Общежитието има 176 стаи, стол за хранене, спортни зали, съблекални, санитарни помещения и др. Цялата разгъната застроена площ е от 10 500 кв.м.

По проекта ще се постави топлоизолация на външните стени, дограмата ще бъде подменена, ще бъде поставена и топлинна изолация на покрива и пода. За подобряването на енергийните характеристики на сградата ще бъдат изградени системи за възобновяеми енергийни източници. Към котлите, които в момента са на природен газ, ще бъдат монтирани нови термопомпени агрегати «въздух-вода». 

От Община Добрич уверяват, че по време на изпълнението на целия проект, ще се извършва авторски и строителен надзор. Като краен резултат се очаква сградата да отговаря на изикванията на клас А за енергопотребление, като в момента тя е клас D.   

Срокът за изпълнение на проекта е 18 месеца, от 29 април 2022 г. до 30 октомври 2023 г.