„Срещи с изкуството в артистичния дом на маестра Константина Петкова“ днес в с. Пчеларово

С нежните и чувствени песни на джаз вокалистката Мирослава Кацарова ще бъдем в поредната среща в цветния и гостоприемен дом на маестра Константина Петкова в с. Пчеларово. С нея на пианото ще бъде Мирослав Турийски. В написаните и изпети от Мирослава Кацарова текстове ще чуем думи на любов, ще открием топлина, ще намерим пристан.

„Срещи с изкуството в артистичния дом на маестра Константина Петкова“ днес в с. Пчеларово

Мирослава Кацарова - вокал и Мирослав Турийски - пиано ще бъдат в уютния дом на маестра Константина Петкова днес от 17:00 часа. Стиховете плътно взаимодействат с композициите на Мирослава Кацарова, Мирослав Турийски, Румен Тосков, Живко Петров, Веселин Веселинов – Еко, за да оформят в оригинални български песни облика на съвременния ни джаз.



Мирослава Кацарова има четири албума и стотици концерти в богат творчески път, в който си заслужи любовта и предаността на огромна аудитория. След дебютния албум с модерен български джаз „Бяло в бяло“ от 2001 г., през 2012 г. Мирослава Кацарова издава Vuelvo al Sur, през 2016 г. последва My Cinema с музика, свързана с киното и неговата естетика, а през 2021 г. – „Теменужена“. Тя започва да пее още като студентка в СУ „Св. Климент Охридски“ по известните столични клубове. От самото създаване на Jazz FM е автор и водещ на две предавания – за латино и за вокален джаз, представя рубриката за джаз в предаването „Култура.БГ“ по БНТ, създател и организатор е на Plovdiv Jazz Fest от 2015 г. През годините Мирослава Кацарова има реализирани девет специални и тематични концертни програми, чийто фокус е специфичен музикален материал, пречупен през оптиката на джаза – от латино и класически джаз през песните на Били Холидей и френските шансони до съвременната електронна музика. Мирослава Кацарова концертира активно в България, има турнета в Европа и в Канада. Заслужено признание за нейния принос са редицата престижни награди за музика и култура, сред които Наградата на Пловдив, „Златно перо“,„Осмата муза“, наградата на Сдружението на испаноговорящите журналисти и др.

Бакалавър по джаз пиано от Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и магистър по същата специалност в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, Мирослав Турийски е отчислен докторант към академията в Пловдив, където преподава джаз пиано и импровизация. Той е един от основните участници на българската джаз сцена с множество изяви в чужбина вече 20 години. Композитор и аранжор, Мирослав Турийски е автор на пиеси за водения от него „Октет Пловдив“, за дуото Next Step с Христо Йоцов, написал е музиката за песни на съвременни джаз вокалисти като Мирослава Кацарова, Маги Алексиева – Mey. Десетки са композициите му и стотици – аранжиментите, за различни състави – от джаз комбо до бигбенд и от камерно дуо до симфоничен оркестър. Работил е с на практика всички български джаз музиканти.

Проектът „Срещи с изкуството в артистичния дом на маестра Константина Петкова“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ЧАСТНИ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ“.