Отбелязваме успение на небесния покровител на българите

Отбелязваме успение на небесния покровител на българите
На 18 август Българската православна църква отбелязва смъртта (успението) на най-популярния български народен светец-лечител Св. Йоан Рилски

Свети Йоан Рилски, наричан още преподобни Иван Рилски Чудотворец, който е основател на Рилския манастир, е обявен за изключителен небесен покровител на българския народ през X в. Светецът е роден около 876 г. в с. Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър.


От ранна възраст закопнял да се посвети напълно в служение на Бога и да се отдаде на монашески живот. Напуска родното си място и постъпва в манастир, след като приема монашеството го напуска и се скита на много места, а накрая се установява в Рила планина, където основава манастира.


Умира през 946 г. и е погребан в малката манастирска църква на Светата Рилска обител. Св. Йоан Рилски е почитан като общобългарски светец, но славата му се разнася из целия Балкански полуостров и в Русия. Считан за закрилник на българските миньори и на българския народ.


На днешния ден своят професионален празник отбелязват миньорите, геолозите и работниците от енергийно-суровинния отрасъл.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+