Анастас Петров "оживява"на телевизионните екрани в добричкия Технополис

29 април - Международен ден на балета

 Анастас Петров "оживява"на телевизионните екрани в добричкия Технополис

На 29 април се отбелязва Международният ден на балета. Решението тъкмо тази дата да бъде определена за празник на балетното изкуство, е взето през 1982 г. на състоялата се в София сесия на ЮНЕСКО. Това е рождената дата на френския балетмайстор Жан-Жорж Новер (29.04.1727 г.), останал в историята като най-големия реформатор в класическия танц. Хореографът въвежда характерните позиции на ръцете и краката, които и до днес са в основата на класическия балет.



Добрич има специално място в историята на българското балетно изкуство, тъй като в града ни през 1899 г. е роден първосъздателят на балета у нас Анастас Петров. Освен това в Добрич от 1980-те години се организира конкурс за млади балетни изпълнители „Анастас Петров”. А единственият музеен фонд за балетмайстора в България се съхранява в Дом-паметник „Йордан Йовков”.

За да отбележат празника, Регионалният исторически музей и „Технополис” в Добрич продължават започнатата тази година инициатива от Община град Добрич, като днес ще дадат възможност на посетителите на магазина да се „срещнат” с Анастас Петров на телевизионните екрани във веригата.