БЧК и „Добротворец“ разкриват допълнителен пункт за събиране и разпределение на дарения за украинските бежанци

Областният съвет на БЧК Добрич работи от началото на кризата в партньорство за осигуряване на ГКПП Дуранкулак с доброволци от „Добротворец“.

БЧК и „Добротворец“ разкриват допълнителен пункт за събиране и разпределение на дарения за украинските бежанци

Бежанският наплив в последните две седмици наложи създаването на допълнителен пункт за събиране на дарения и тяхното разпределение по предназначение. Той ще бъде официално обявен в партньорството на група „Добротворец“ и Български Червен кръст във вторник – 19-ти април, в 8.00 ч. Дейността на центъра ще се организира от доброволците на „Добротворец“, които от началото на войната в Украйна всекидневно получават и анализират информацията и координират настаняването и осигуряването на бежанците с продукти от първа необходимост – вода, храна и санитарни материали с БЧК. В първите дни на кризата, събирането и разпределянето в района на Балчик бяха организирани от Общинската организация на БЧК с председател Нели Иванова.



„Работата ни с Областният съвет на БЧК в Добрич няма да промени функцията на подкрепата, от която се нуждаят бягащите от войната украинци. Тя ще повиши ресурса ни за помощ и ще легитимира доверието, което и досега ни гласуват фирми, физически лица и частни сдружения в набирането на парични средства за закупуване на най-належащото в нуждите на пристигащите на границата украински граждани. За нас е важно, че продължаваме работата заедно с БЧК, защото когато сме повече и подкрепата е по-широка и навременна“, споделят Георги Иванов и Мартин Митев от доброволческа група „Добротворец“. Споделят още, че докато след началото на войната, на границата при Дуранкулак са влизали до 200 украински бежанци дневно, то в последната седмица влизащите в страната ни украинци, бягащи от ужаса на войната, са между 1700 и 2000.

Разпределителният център, където се приемат и даренията се намира в района на кръговото кръстовище на влизане в Балчик по международния път. Там, всеки с желание да помогне, може да намери актуална информация за необходимостта от дарения.

  „Искаме различен свят и за да го изградим, ние сме избрали да не бъдем безразлични“, споделят от „Добротворец“. 

По данни на Областния съвет на БЧК Добрич, общият брой на подпомогнатите лица от 28.02.2022 г. до 17.04.2022 г. е близо 24 000 украински граждани. През първия месец на бежанската вълна, бяха подпомагани местата за настаняване – хотели, частни домове, общежития и др. В последствие нарасна броя на подпомогнатите на ГКПП Дуранкулак и отделни украински граждани. БЧК е предоставил до този момент над 31 000 единици хранителни продукти, над 5000 литра вода, бройки хигиенни материали - 4300,  лекарства, дрехи и др. 

Областният съвет на Българския Червен кръст Добрич приема партньорството на „Добротворец“ в обединените усилия за подкрепа и помощ на украинските граждани и благодари за работата на доброволците!