Начинаещ сценарист и режисьор от Добрич търси младежи за участие в късометражен филм

За заснемането на филма се търсят младежи между 15 и 29 години за следните позиции: актьори, оператори и статисти.

Начинаещ сценарист и режисьор от Добрич търси младежи за участие в късометражен филм

Дилян Илиев е  на 16 години и учи в ЧПГТП „Райко Цончев“. Казва, че обича филмовото изкуство и има интерес към киното от много време, но се занимава по-сериозно с него от година. 



Той вече има опит със създаването и заснемането на любителски късометражен филм. Неговата лента „Любов“  печели плакет миналия септември в Националния филмов конкурс за младежко късометражно кино „Друговремец “ в град Велико Търново. Там филмът на добричкия ученик е един от отличените от цялата страна. В него се разказва за силата на братската любов и как по-големият брат в готов на всичко за по-малкия.

Сега Дилян работи над късометражен филм, чиято тема е постмодернистичния капитализъм и материализъм. Идеята му е да покаже, че колкото и силен да е духът на хората, той винаги се пречупва.

„Досега над идеята работим над 6 човека, а сега върви кастинг за набиране на актьори, актриси, статисти и оператори. Желаещите е нужно да имат интерес към киното. Заглавието на филма ни засега е в процес на обмисляне“, споделя авторът.

„След кастинга, ще започнем подготовка за филма, заснемането ще отнеме около два дни, а за монтирането със сигурност ще трябва повече време“, смята младият сценарист и режисьор. Кастингът ще се проведе в края на тази седмица. Вече има голям интерес към кастинга, но все още, до 17 април, има време който проявява желание да се свърже с Дилян на телефон:0895604606 или чрез имейл: venooomsnake@gmail.com

Филмът, който ще заснемат, ще бъде изпратен на голям ученически филмов форум в Стара Загора - Националният конкурс за късометражно игрално кино „Ученически кинофест - Стара Загора 2022“. Негови организатори са Община Стара Загора, Международен младежки център (ММЦ) и Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПРЛ).

В конкурса могат да се изявят всички ученици, между 14 и 19 години, участващи в различните творчески школи, младежки центрове и центрове за личностно развитие, както и в клубове към училища, читалища, неформални групи и други.

 

Той има за цел да открие млади кино таланти и да даде възможност за представянето им пред компетентно жури и широка аудитория. 

Темата на конкурса за 2022 г. е „Покажи ми …“.

Фестивалът има конкурсен характер, като в състезателната програма могат да участват игрални филми от всички жанрове. Филми, съдържащи насилие, расизъм, етнически и религиозни провокации, както и такива с нецензурно съдържание, няма да бъдат селектирани.

По регламент, лентата не бива да надхвърля 6 мин.

Компетентно жури, съставено от представители на сценични и визуални изкуства,  ще избере до 12 филма, които да бъдат включени във фестивалната програма.

Ще бъдат раздадени награди за най- добър филм,  най - добър режисьор, най - добра актриса, най - добър актьор, най - добър сценарий и най-добро операторско майсторство.

Община Стара Загора обявява награда от 2000 лева за категорията „Най- добър филм” и награди в размер на 200 лева за останалите 5 индивидуални приза.

В рамките на конкурса, ще работи и младежко жури, съставено от участници в клубовете по кинорежисура, сценаристика и актьорско майсторство към ЦПЛР и клуб „Филмарите“ към ММЦ, което ще определи по една поощрителна награда във всяка от категориите.

Дилян и екип бързат с работата по филма,защото готовата лента трябва да се изпрати до 1 май. Обявяването на селектираните филми ще се състои на 10 май, а провеждане на фестивалната част и награждаване -на 4 юни.