Шеврон ще сондира от 2015 г., американците ще ни разясняват плановете си по места

Шеврон ще сондира от 2015 г., американците ще ни разясняват плановете си по места
Фирма „Шеврон" ще проведе широка разяснителна кампания в общини, които попадат в зоната за проучване, съобщи след проведената вчера среща в Областна администрация Варна зам. министърът на МИЕТ Делян Добрев, цитиран от сайта на Областна администрация - Добрич.

Ако не се наложи мораториум върху търсенето и проучването на шистов газ в България, американската компания ще започне да сондира в североизточната част на страната с изследователска цел едва през 2015 г.
    

Работната програма, която ще бъде представена в такъв случай за одобрение от екоминистерството, предвижда да се направят четири сондажа. Това съобщи зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев след срещата във Варна между областни управители, специалисти и представители на "Шеврон".
    

Зам.-министърът е обяснил, че според плановете на "Шеврон", два от проучвателните сондажи трябва да са през 2015 година, а другите два - през 2016 година. Дотогава ще се правят само сеизмични проучвания на терена. Делян Добрев е допълнил, че американската компания  е информирала, че е необходимо време, за да направят анализ на съществуващите сондажи, както и на сеизмичните проучвания, които не са свързани със сондиране, съобщава сайтът на Областна администрация - Добрич. 

 

Фирма „Шеврон", която през лятото получи петгодишно право да прави проучвания за шистов газ в терена "Нови пазар", все още не е подписала договор с правителството, по чиято сила в бюджета автоматично ще влязат 30 млн. евро бонус за даденото разрешително. От изявление на зам. министъра  пред журналисти е станало ясно, че американците изчакват парламентът да се произнесе по внесените три законопроекта за забрана на търсенето за шистов газ в България от партиите БСП, "Атака" и РЗС.

На срещата в Областна администрация Варна представителите на "Шеврон" са съобщили, че започват разяснителна кампания и ще обяснят плановете си в общините и областите, които попадат в зоната за проучване, е казал още зам.-министър Делян Добрев.

 

В работната среща по покана на Областния управител на Варна Данчо Симеонов, взеха участие Областният управител на Добрич Желязко Желязков и неговите заместници Тодор Георгиев и д-р Катя Ганова.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+