От утре в ЧСУ "Леонардо да Винчи" започват занимания с украински деца

От понеделник в медицинския кабинет на училището започват прегледи на украинските деца и техните майки. Те ще се извършват от лекари от ДКЦ I.

От утре в ЧСУ "Леонардо да Винчи" започват занимания с украински деца

Днес в частното училище "Леонардо да Винчи" се проведе среща с украински граждани - майки и деца. На срещата бяха обсъдени идеите на ръководството на учебното заведение за включване на децата в учебния процес, както и възможността за  предоставяне на психологическа помощ и подкрепа.




Малките леонардовци приветстваха децата с украинското знаме и ръчно рисувани флаери с укоражителни думи. Учениците поканиха своите връстници да изкарат един учебен час с тях. 

"Както винаги нашето училище, учителите, ръководството, нашите родители, са готови да откликнат на всяко предизвикателство в нашия град. Сега всички в Европа сме изправени пред най-страшното, пред войната. В нашия град от няколко седмици имаме и украински приятели. Това са майки с техните деца, които бягат от войната и ние сме първия техен дом. Ние сме се заели с това да им помогнем да се установят в Добрич, да се адаптират към нашия град, обичаи. Някои от тях ще останат по дълго, а други ще продължат своя път. Ние искаме да им помогнем" - сподели директорът на училището Нели Николаева. 

От учебното заведение са се свързали с ДКЦ I и от понеделник започват прегледи в училищния медицински кабинет с двама лекари. "Това е първата стъпка, да сме сигурни, че всичко е наред с децата и те ще могат да влязат в нашето училище" - заяви още Николаева.

Децата, които желаят, могат да влязат директно в клас, а тези, които желаят да продължат обучението си по украинска програма ще, посещават само допълнителни занимания през почивните дни. Те започват още тази събота и ще бъдат повече разтоварващи.

"Имаме опит, от началото на тази година в нашето училище вече имаме родители и деца от Канада, Австрия, това не ни е пръв експеримент. Освен това имаме и деца от смесени бракове, свикнали сме и говорим с билингвисти. Нашите учители са достатъчно добре подготвени и експерти и ще могат да се справят с такова предизвикателство" - каза Нели Николаева. 


Психолог от Украйна ще организита с украинските граждани различни типове упражнения, за да се намали стреса покрай нещата, които са им се случили до момента. Наталия е остеопат, психолог и педиатър. Тя също е майка на две деца - на 10 и 13 години. "Имам възможност да подготвя родителите и децата да се освободят от стреса. В момента всички да под много тежък стрес, телата им са стегнати, имат нужда от отпускане.  Искам да изразя голяма благодарност за топлия прием, който усетихме тук. Не съм очаквала да ни посрещнат с отворено сърце и душа" - сподели тя.

Юлия Резник от Одеса  е тук с нейния син Богдан, който е на 11 години. "Пристигнахме тук с помощта на доброволците  Иво Донев и Витан Тачев. Посрещнаха ни много добре, дружелюбно. Първоначално се страхуваме да се качим при чужди хора, но после разбрахме, че сме с добри хора и много ни помогнаха" - сподели тя и допълни, че е много доволна от днешната среща в училище Леонардо да Винчи. "Ще се радвам децата ни да бъдат включени в образователна програма тук" - категорична беше Юлия Резник.


Учениците от трети и четвърти клас поканиха украинските деца да изкарат с тях един учебен час. Децата бяха много впечатлени от украинските си връстници и споделиха: 

"Много ми хареса срещата с украинските деца, много са милички и добри. Посрещнахме ги с украинското знаме, дадохме им шоколадчета, след това ги поканихме в часа по технологии, научихме ги как се правят щъркелчета от хартия и се забавляваме много с тях" - каза Виктория Ненова от 4 клас. 

"Впечатленията са ми, че децата са много мили, изпълнително, малко са притеснени, но това е нормално, защото ни виждат за първи път. Искам и в бъдеще да работя за тя, защото са много добри деца" - каза Велизар Иванов от 4 клас.