Изложба „Женски тайнства“ представя Велина Христова в Каварна

Откриването ще е тази вечер, 7 март, от 17,30ч. в Художествена галерия „Христо Градечлиев“

Изложба „Женски тайнства“ представя Велина Христова в Каварна

В навечерието на 8 март добричката художничка Велина Христова ще открие своя изложба в Каварна. „Рисувала съм интимни и сакрални дамски състояния, усмивки, самота, влюбеност, благословение, прегръдка, общуване с Луната. Също така общуването с приятелки, защото женската енергия се засилва в тези моменти“, споделя с вълнение авторката в интервю за Добрич онлайн.



„Животът на жената е свързан, изтъкан още в традициите в нашия народ, от мистерии. Жената има мисията да създава живота, да го споделя, да го възхвалява и да го пази. Приех поканата на галерия Каварна с най-голяма радост и бъдейки жена, майка и творец, бих искала да създам това усещане за осъзнатост на мисията - освен празник, да осъзнаем мисията си на жени!“, разкрива Велина Христова.

Изложбата е комплексна – включва 22 платна, от които няколко картини, рисувани специално за изложбата, други -непоказвани до момента и някои, които импонират на темата.


На въпроса защо е избрала точно Каварна, за да покаже тези платна в месеца на жената, тя разказва, че от години е усещала подтик да посети отново този град, защото винаги е чувствала духовна връзка с Каварна. „Когато посетих града наскоро и видях чешмите, старата баня, почувствах, че там от години е имало древно присъствие, бях в Музея и усетих присъствието на древни ритуали“, продължава разказа си известната ни художничка.


Малко известен факт е, че нейният меден месец е бил точно в Каварна. Убедена е, че траките там са ползвали силата на водата - и на сладката, и на морската вода в своите ритуали.

Велина Христова отправя покана към жителите и гостите на Каварна да споделят довечера празника по откриване на изложбата, който тя избира с домакините от Художествена галерия „Христо Градечлиев“ неслучайно като дата. 


Нейният съвет към господата за утрешния празник е да подарят с мила дума и топла прегръдка на дамите до себе си, както и на своите майки, цветя в сакция, нежен аромат или прозведение на изкуството,  за да е по-траен и специален жестът. 

Изложбата „Женски тайнства“ ще остане експонирана до края на месец март в Каварна.