Община Тервел подготвя и ще кандидатства по четири нови проекта догодина

В началото на новата година, още през месец януари, общината ще внесе четири проекта, които се подготвят за различни донори.

Община Тервел подготвя и ще кандидатства по четири нови проекта догодина

Първият проект е за ново оборудване и обзавеждане на домашния социален патронаж в гр.Тервел, информират от общинската администрация. С него се кандидатства пред Фонд „Социална закрила“. В това общинско звено се приготвят ежедневно около 200 порции храна, а в случаите, в които се реализира целева програма за подпомагане чрез хранене- Топъл обяд, социална трапезария и др. – над 300. Въпреки че през годините са подменяни основни мощности и добавяни нови, все още кухненския блок и складовите помещения имат нужда от още ново оборудване и обзавеждане. Необходимостта да бъдат готови, разляти по индивидуалните съдове и разнесени до потребителите на услугата всички порции храна до обяд, налага да се ползват едновременно много мощности. Необходими са и повече уреди за съхранение, както и нови работни маси и плотове с повърхности от неръждаема стомана.Проектът предвижда доставка и монтаж на 2 електрически блок-печки , всяка с по 6 плочи и фурна, доставка и монтаж на конвектомат за 20 тави, доставка на един среднотемпературен и един нискотемпературен хладилник, доставка на нова работна маса, на две шкаф-маси , нова тригнездна мивка за умивалното помещение , работни подови скари и столове. С новия проект ще приключи изцяло оборудването на топла кухня на домашния социален патронаж в гр.Тервел. Това е най-големият патронаж в общината. Освен него патронажи има още в селата Нова Камена, Коларци и Зърнево. Подготвя се да отвори врати и патронаж в с.Безмер. След като това стане факт, в община Тервел няма да има населено място, което да не е обхванато от услугата „домашен социален патронаж“. Таксата за ползване на патронажа от първи януари догодина ще бъде 60 лв. Таксата покрива 98 % от разходите за хранителни продукти , които се влагат в кулинарната продукция. Във всички звена на патронажа в града и в селата в момента са заети 22-ма души. Предстои окомплектоване и на екипа, който ще обслужва патронажа в с.Безмер. Трудовите възнаграждения на заетите в патронажите се осигуряват от местните приходи, които общината събира, вкл. и от данъци.



Вторият проект е за ремонт на фасадата и помещенията на ритуалния дом в гр.Тервел. С него ще се кандидатства пред проект „Красива България“.Става дума за сграда, която е строена по време на румънската окупация на Тервел. Тя е с характерна за времето си архитектура, но не е паметник на културата. През 2006 година сградата бе частично ремонтирана чрез проект на общината, финансиран по програма ФАР. С течение на времето възникнаха частични увреди по фасадите, а проявили се течове от покрива увредиха таваните в  част от помещенията. Въпреки, че ритуалите по сключване на бракове не са много, сградата е ценна за общината и се ползва. В нея бе отделено помещение за репетиционна зала на детска вокална група и на църковния хор. Сградата може да бъде ползвана като допълваща базата на центъра за подкрепа на личностното развитие на децата (ОДК). Затова общината предприе мерки да възложи проектиране, което да даде решение за цялостния ремонт на сградата – освежаване на фасадата , смяна на старата дограма , смяна на витрините на парадния вход и на задната фасада, реконструкция на старата ел.инсталация, направа на нов санитарен възел и кухненски кът, подмяна на окачените тавани, циклене и лакиране на всички подове , тавани, стени и врати, които са изработени от дървени пана.Ще бъдат изциклени и мозайките. Няма да се предприемат никакви драстични промени по интериора на сградата, за да се запази автентичния й вид.

Третият проект е за основен ремонт на улици в селата – участъци от улици „Втора“ и „Шеста в с.Безмер, улица „Първа“ в с.Попгруево и улица „Четвърта“ в с.Каблешково. Проектът предвижда цялостен ремонт на уличната настилка на изброените улици.

Последният, четвърти проект , е за закупуване на нови креватчета и дюшечета  за няколко детски градини, на които до момента не са подменени старите такива, ползвани от повече от 30 години. Детските градини са ДГ“Здравец“ в гр.Тервел и детските градини в големите села – Безмер, Зърнево, Орляк.

Третият и четвъртият проект ще бъдат подадени към стратегията за местно развитие на МИГ Тервел-Крушари. Това е подходът ЛИДЕР по Програма за развитие на селските райони. Финансовият ресурс и там е ограничен, но позволява да бъдат финансирани дейностите по последните два проекта.