Танцов детски театър „Дея“ готви нова премиера за пролет 2022

Имат покана през ноември да участват на фестивал в столицата

Танцов детски театър „Дея“ готви нова премиера за пролет 2022

Чаровната млада актриса, танцьор, певица, хореограф, хоров диригент и актриса Лана Анцаридзе е ръководител на различни театри в град Добрич - Музикален и Танцов детски театър, освен тях Лана е ръководител и на Клуб Театър при Младежкия център „Захари Стоянов“.За новия творчески сезон и идеите, които в условията на пандемия няма как да не зависят от здравните мерки, разговаряме с чаровната Лана Анцаридзе.



Тази година започнахме да се подготвяме за новите постановки, една от които е музикален театър. Новият мюзикъл ще се казва „Коралайн“, по едноименната анимация и книгата (на Нийл Геймън), споделя младата актриса.

В Танцовия театър подготвям нов спектакъл, който ще се казва „Безкрай“. А в Драматичния театър още не сме започнали да репетираме с децата, понеже репетициите там стартират от октомври. Там чакам новите деца, трябва да се запозная с тях  и да започнем обучението и тогава ще решим коя постановка ще играем. Възможно е да е вече показвана постановка или ще започнем работа върху нов спектакъл.

Засега се набират още деца. Но докога не се знае, местата са ограничени. При мен няма никакви ограничения,няма кастинги – всеки, който желае, може да заповяда и да прецени с какъв вид театър му се занимава. Идват тези, които мислят, че тук е мястото за тях. Най-малките са 5-годишни. Горната граница е 18г., въпреки че имаме и 21 -годишни, усмихва се тя.

Работата с деца я зарежда. Споределя, че с децата комуникира по-лесно, отколкото с възрастните. Казва, че не усеща като сложна работата с деца, но организационната част при правенето на спектакли - разпространяване на билети и т.н. - определено е.

Как им помага да разкрият потенциала си. Лана споделя, че има опредлелени упражнения, които правят заедно под формата на игра с по-малките. 

Самите те не осъзнават,че тренират актьорско майсторство или хореография и постепенно се отпускат и покават всичко, на което са способни. А и трябва да харесваш да работиш с деца и да ги обичаш. Децата винаги усещат дали човек ги харесва, дали има търпение, дали има желание и любов, откровена е Лана

В пандемични условия и ограничения за самите изяви е много сложно да се работи. Но ако може да набележи един плюс на всичко това, е наблюдението й, че когато лишаваш децата от нещо, което те уж обичат, тогава разбират дали наистина го харесват и им се занимава с него. 

Мога да кажа за тези деца, които са сигурни и идват редовно в театъра ми, те с огромно желание и с огромна любов започват тренировки и жадуват за тях. Децата разбраха колко е важно да иамт нещо, което им носи радост освен телефоните и таблетите, да кажем, отбелязва актрисата. Мисля, че разбират, че това, което ние правим, за тях е много хубаво и те наистина обичат изкуството, което за мен е много важно. Целта ми е да им предам определен вкус и да ги науча да обичат изкуството и сцената. 

Връщайки лентата назад, Лана споделя, че театърът е още много млад и през 2021 стават 7 години откакто е започнала работа с деца тук в Добрич . Има реализирани 6 спектакъла, а и доста награди. Последните две години не ги брои, защото по разбираеми причини са нямали възможност като цяло да направят нещо по-голямо и да се покажат на сцена. Но все пак, и по време на пандемията, когато беше възможно, сме имали с децата сценични прояви и показахме „Спектакъл 7“ от Танцовия тетаър. Показахме го няколко пъти, като дори това лято успяхме да идем на фестивал в София, където спечлихме първо място. Наградата ни беше 10-дневна почивка в планините в България, разказва Лана.

Фестивалът се казваше „Млади таланти“ – бяхме в номинация за театрите, понеже имаше за музикални, танцови и драматични непрофесионални театри. Ние бяхме като танцов театър. Спечелихме фестивала и ни поканиха - нашия състав, през ноември месец на фестивал в София, който ще бъде на по-високо ниво, в зала Армеец. Там ще се изявяват не само детски състави, а и 18 плюс. Там конкуренцията ще е по-голяма. Надявам се,ч е ноември месец всичко ще е наред и с децата ще успеем да отидем и там. 

На въпрос кога да очакваме премиера тук, Лана изрази надежда, че догодина вече ще могат да покажат новия мюзикъл, защото ще е с декор, костюми и е доста сложен спектакъл. 

Ако не ни затварят и всичко е наред, пролетта в нашия Драматичен театър ще можем да излезем на сцена с децата. Надявам се да се случи!, възкликва тя.