С нова техника ще извършват почвообработка за залесяване в Балчик и Генерал Тошево

Две нови специализирани машини ще заработят на територията на СИДП ДП. Техниката е закупена със средства по проект „Горите на Североизтока“ – LIFE IASHAB - изпълняван от предприятието.

С нова техника ще извършват почвообработка за залесяване в Балчик и Генерал Тошево

Едната машина е оборудвана със шредер, който се използва за премахване на остатъците от растителностслед проведени сечи. Втората машина ще служи за почвоподготовка на освободени за залесяване площи. 



През следващите седмици с новите машини ще бъдат почистени и подготвени за залесяване 500 декара в горските територии в ДЛС-Шерба. През идващата есен, върху подготвените площи ще бъде извършено залесяване с фиданки от местни видове - дъб и ясен. До края на годината  техниката ще заработи и в горски площи на територията на ДГС-Генерал Тошево и ДЛС-Балчик, където ще бъде извършена почвоподготовка на близо 170 декара. Подготвените площи ще бъдат залесени с фиданки от местни видове като полски ясен, сребролистна липа, цер, явор, скоруша и дива череша. 

В рамките на проекта ще бъдат реконструирани общо 1053 декара насаждения от неместни инвазивни видове, които са в лошо състояние и с ниска продуктивност. На тяхно място ще бъдат залесени типични за Североизтока смесени широколистни гори, които представляват природни местообитания с важно значение както за местните общности, така и за опазване на биологичното разнообразие. Проект „Горите на Североизтока“ е на стойност 1,386,763 евро и се реализирас финансовата подкрепа на Програма LIFE Nature 2019 на Европейската комисия.