8 години ще лежат в затвора двама мъже, откраднали тръби от ВиК дружеството в Добрич

8 години ще лежат в затвора двама мъже, откраднали тръби от ВиК дружеството в Добрич
Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) измени решението на Апелативен съд – Варна, като намали размера на наложените на подсъдимите Р.Г. и С.К. наказания „лишаване от свобода“ от 10 на 8 години за кражба на тръби за водоснабдяване. Двамата мъже имали и съучастник, който получи условна присъда.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Добрич подсъдимите са признати за виновни от Окръжния съд за това, че в периода ноември 2011 г. – март 2012 г. в съучастие помежду си, при условията на продължавано престъпление и чрез използване на технически средства, отнели тръби от водонапорен тръбопровод „Водоснабдяване на Добрич от терасите на р. Дунав“ (в землищата на села в областите Силистра и Добрич). Кражбата е в особено големи размери, за което на Р.Г. и С.К. са наложени наказания „лишаване от свобода“ от по 10 г. и конфискация на имоти и движими вещи. На третия им съучастник – К.Ц.- е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 г. Съдът уважава предявения от гражданския ищец „Водоснабдяване и канализация Добрич“ АД иск за сумата от 6 695 708 лв.


С решение на Апелативен съд – Варна присъдата е изменена. Прието е, че деянието е извършено и на територията на землищата на селата Цар Асен, Кочмар и Дряновец, като кражбата е на стоманени тръби с обща дължина от 28 188 м, общо тегло 7 795 787 кг, на обща стойност 15 398 040,58 лв. Намалено е наказанието „лишаване от свобода“ на К.Ц. от 5 на 3 г., отложено с изпитателен срок от 5 г.


Съставът на ВКС приема, че касационните жалби са частично основателни, и с решение от 18 март 2021 г. изменя решението на Апелативен съд – Варна и намалява размера на наложените присъди.


Решението на Върховния касационен съд е окончателно.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+