Върнаха на прокуратурата делото срещу дядото на натровените с газ деца в с. Кардам

Окръжният съд в Добрич прекрати съдебното производство и върна на прокуратурата дело срещу подсъдим, обвинен за това, че на 26 и 27 октомври 2019г. в село Кардам, област Добрич, причинил по непредпазливост смъртта на 9-годишния си внук и средна телесна повреда на 11-годишната си внучка.

Върнаха на прокуратурата делото срещу дядото на натровените с газ деца в с. Кардам

Според обвинението подсъдимият Ж.И. използвал препарат за борба с вредители в една от стаите в дома си, в резултат на което децата вдишали отровен газ фосфин. 


Според посоченото в обвинителния акт подсъдимият Ж.И. живеел в къща в село Кардам, заедно със съпругата си, дъщеря им и шестте й деца. На 26 октомври 2019г. той поставил по една таблетка с биоцид в две дупки от мишки на стена в една от стаите в къщата, после забъркал пръст и вода и с получената кал замазал отворите. След като влязло в контакт с водата, съдържаща се в калта, активното вещество в таблетките започнало да отделя отровния газ.

Прокуратурата твърди, че извършените от подсъдимия действия спадат към правно регламентираната дейност "фумигация" - метод за унищожаване на вредители, основан на използване на газове в херметично затворени пространства. Тази дейност представлява източник на повишена опасност, която подсъдимият нямал право да изпълнява.

Окръжният съд прекрати съдебното производство, след като прецени, че в хода на досъдебното производство са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които ограничават правото на защита на обвиняемия. Във връзка с обвинението за нанесена средна телесна повреда съдебният състав констатира, че изложената фактическа обосновка в постановлението за привличане на обвиняем, както и в обвинителния акт, се разминава с дадената правната квалификация на деянието, за което мъжът е предаден на съд. Съдебният състав отбелязва, че е допусната грешка и при конкретизиране на датите във връзка с обвинението за причинена по непредпазливост смърт. Очевидно се касае за обвинение за деяние, извършено на 26 октомври 2019г., вредоносният резултат от което – смъртта на момчето, е настъпил на следващата дата, коментира съдът.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.