Д-р Искрен Димитров е първият ваксиниран медик в Добрич

Специалистът по УНГ д-р Искрен Димитров е първият ваксиниран срещу COVID-19 в област Добрич. Имунизацията беше направена в кабинета в Регионалната здравна инспекция.

Д-р Искрен Димитров е първият ваксиниран медик в Добрич



Директорът на РЗИ - Добрич и секретар на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова заяви, че няма проблеми с доставката на ваксините. „Вчера получихме от колегите от РЗИ – Варна ваксината така, както е по правилата. За областта има предвидени ваксини за 130 медицински лица. Още в края на миналата седмица беше направена организацията и вчера препотвърдихме с колегите, които изявиха желание да бъдат от първите имунизирани. Тъй като ваксината вече е извадена от фризера, не са много дните за поставяне, разпределихме в два имунизационни кабинета да се случат нещата – при нас в РЗИ и МБАЛ – Добрич. И през двата кабинета ще минават медици от различните заведения на територията на областта, като с приоритет са тези, в които има Ковид отделения”, каза тя. 


Към момента около 1/3 от медиците или 450-500 души са заявили желание да бъдат ваксинирани. Днес през имунизационния кабинет в РЗИ ще преминат 20 медици, а през този в болницата – 25. Имунизациите ще продължат през следващите 4 дни по утвърден график.  


Първият ваксиниран срещу COVID-19 в кабинета в РЗИ - Добрич беше д-р Искрен Димитров. Той е специалист по УНГ.  „Желание, необходимост, убеденост и безусловна вяра в постиженията на медицинската наука, в които имаме възможност ежедневно да се уверяваме. Аз постъпвам без колебание към този избор, още повече, че моята професия и специалност са високорискови. Ние сме в непосредствена близост до пациенти по време на прегледите. Това поставя на риск нашето здраве и това на нашите близки. Като управител на медицинския център „Вива Феникс” се чувствам задължен да дам пример, разбира се, много въпроси има, които си поставяме, но смятам, че отговорът е един –всички, които имат възможност да постъпят по този начин”, категоричен беше д-р Димитров.

Той допълни, че не се притеснява от страничните ефекти на ваксината, защото по думите му те са по-малкото зло. „Както винаги в медицината се налага да избираме по-малкото зло. Даже един антибиотик, ако прочетете страничните действия, ще видите колко много и опасни са те. Ние без колебание, когато трябва да предприемем тази стъпка, го правим, защото избираме по-малкия риск за пациента. Този случай е аналогичен, без съмнение непосредствените опасности, които ни застрашават, като фаталния край, са достатъчно силен аргумент, за да пристъпим към тази стъпка”, каза още той. Според него с 20% ще намалее рискът от фатален край.