Кукленият театър в Добрич получи дарения за по-голяма безопасност на зрителите

Държавният куклен театър „Дора Габе” получи два уреда за дезинфекция на помещения и безконтактен сензорен апарат за дезинфекция на ръце от две добрички фирми. Чрез уредите ще бъде осигурена по-голяма безопасност за зрителите.

Кукленият театър в Добрич получи дарения за по-голяма безопасност на зрителите

 



Есетере България ЕООД дарява на културната институция два уреда – Клийн Еър и Клийн Тролей. Те са българско производство и се разпространяват в над 10 страни в Европа и Северна Америка. 

„В контекста на днешното време те биха могли да ни свършат много добра работа както на нас, така и на нашата публика. Единият уред убива всички бактерии, а другият – озонира въздуха.  И двата са безопасни, което е най-важното, защото в проучването, което направихме се оказа, че доста от предлаганите подобни уреди изискват след употреба значително време на проветряване, което до някъде губи смисъла си. При нас нещата са явно на по-добро ниво и не се налагат подобни процедури”, заяви директора на ДКТ „Дора Габе” Петър Петков. 

Уредите осигуряват дезинфекция чрез облъчване с UV-C, като дезинфекцията става за 15 -20 минути. За този период се унищожават до 99,9% от бактериите и вирусите. 

„В момента, в който работи, не е препоръчително вътре да има хора, затова ще се включва преди да влезе публиката, след 20 минути го изключваме и би трябвало да си е свършил работата. Информацията, която имаме от фирмата това са най-добрите продукти от този клас в Европа”, допълни Петков. 

Другото устройство - Клийн Еър е за пречистване на въздуха с UV светлина. То е с филтър с активен въглен и е напълно безопасно.

Фирма „Никос- Хранинжинеринг” ООД ще подари на любителите на кукления театър безконтактен сензорен апарат за дезинфекция на ръце. По думите на зам.-директора Румен Куртев той ще бъде поставен във фоайето на институцията. 

„С тези уреди се надявам хората по-смело да влизат в залите, защото предстоят хубави празници, децата не знам доколко осъзнават тази опасност, наречена Ковид-19, но те ще си търсят подаръците за празниците и ще искат да се срещнат с Дядо Коледа и са абсолютно прави, така, че ние сме длъжни да направим всичко възможно да им подсигурим това”, категоричен беше директорът на кукления театър в Добрич”, каза в заключение директора на театъра Петър Петков.