Фотодокументална изложба в Генерал Тошево представя моменти от присъединяването на Южна Добруджа към България

Фотодокументална изложба с материали на краеведа Илия Кишишев представят в библиотеката при НЧ „Светлина – 1941“ – град Генерал Тошево.

Фотодокументална изложба в Генерал Тошево представя моменти от присъединяването на Южна Добруджа към България

Организатор на събитието е Регионална библиотека „Дора Габе“ – град Добрич, а акцент в експозицията е богатият личен архив от снимки и документи на фамилията на Христо Минчев от село Касъм (днес град Генерал Тошево), който е бил чифликчия, благодетел за местните българи, дарител и спомоществовател на много инициативи, свързани с развитието на селото преди периода на румънската окупация и след възвръщането на Южна Добруджа. Той е бил и организатор на дарителска кампания през 1940 г. за посрещането на българите от Северна Добруджа. Най-щедрият благодетел в село Касъм в трудните за преселените българи дни.



Любопитен акцент в изложбата са оригиналните фотографии – ценен документ от историята, запечатали лица и събития, свързани с преселените българи – севернодобруджанци. Много от снимките се показват на широката общественост за първи път и отбелязват важни моменти, както в частния живот на различни семейства, така и от присъединяването на Южна Добруджа към България.