Тържествена заря в памет на загиналите герои за свободата на Добруджа ще се проведе на 25 септември

Тържествена заря в памет на загиналите герои за свободата на Добруджа ще се проведе на 25 септември от 20.30 часа на сцената на площад „Свобода“.

Тържествена заря в памет на загиналите герои за свободата на Добруджа ще се проведе на 25 септември

Тя ще бъде кулминация на тържествата, посветени на 80 години от възвръщането на Южна Добруджа към пределите на България. В паметното събитие ще участват представителен духов оркестър и представителни блокове на Военноморските сили на Република България .



Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан в съслужение с добрички духовници ще отслужат от 9.00 часа панихида за загиналите за свободата на Добруджа във Военното гробище музей. Военният ритуал ще бъде изпълнен от почетен караул на Военноморските сили. Община Добрич организира транспорт – 8.30 часа пред Общинския младежки център „Захари Стоянов“ за желаещите да участват в церемонията във Военното гробище музей.

От 17.00 часа с Военен ритуал на Паметника в Градски парк „Свети Георги“ ще бъде открита обновената паметната плоча с имената на войниците и офицерите – добруджанци, загинали във Втората световна война.

Монументът е открит на 8 септември 1969 г. Скулптури са Никола Богданов, Асен Попов и Йордан Гавраилов. Паметникът представлява монументален ансамбъл, който включва скулптурна фигура на български войник, пилони – символ на разрушенията от войната, и паметна плоча, на която са изписани имената на загинали войници и офицери от Добруджа. До настоящия момент вписаните имена са 254. Благодарение на изследователската дейност на експертите от Регионалния исторически музей и със съдействието на Министерството на отбраната на паметната плоча вече са изписани имената на всички 366 войници и офицери.