РЗИ е проверила общо 85 обекта в област Добрич за спазване на противоепидемичните мерки

РЗИ е проверила общо 85 обекта в област Добрич за спазване на противоепидемичните мерки
Служители на Регионалната здравна инспекция в Добрич са проконтролирали 4 центъра за работа с деца, 17 места за настаняване, 32 плувни басейна, 1 СПА - център, 6 козметични и фризьорски салона, 8 обекта за търговия с козметични продукти, 3 фитнес зали, 2 конферентни зали и 2 гробищни парка, като не са установени несъответствия със здравните изисквания.

Проверена е погребална агенция и транспортно средство за превоз на тленни останки относно спазване на  здравните изисквания и противоепидемични мерки във връзка с регистриран починал от  COVID-19. Общо проверени обекти от РЗИ на територията на областта са 85, от които 8 заведения за обществено хранене, 2 административни учреждения и 75 обекта  с обществено предназначение. В резултат на контролната дейност са издадени едно предписание и е съставен един акт. Дирекция „Медицински дейности“ в РЗИ през изминалата седмица до всички лечебни и здравни заведения е изпратила 7 писма с инструкции, заповеди, насоки за превенция и контрол на COVID-19 и заповеди на Министъра на здравеопазването. Проследява се ежедневно наличностите на лични предпазни средства в лечебните заведения за болнична помощ. Ежедневно се изготвя за МЗ справка за наличностите от лични предпазни средства и дезинфектанти в лечебните заведения. Продължава работата по граничния здравен контрол в разкритите временни звена на ГКПП Дуранкулак – Вама Веке и ГКПП-Кардам, като за периода от 13.07.-17.07.2020 г. са приети 1354 бр. декларации от пешеходци и шофьори (български и чужди граждани).


Областна дирекция „Безопасност на храните“ за периода е извършила общо 53 броя проверки на обекти за обществено хранене и обекти за търговия на дребно, като са издадени три броя предписания за констатирани нарушения на въведените противоепидемични мерки.


Служители на ОД МВР съвместно с дирекция „Обществено здраве“ извършиха проверка на 5 заведения, в които в дните 11 и 12 юли т.г. бяха организирани за провеждане празненства (сватби, балове и пр.) в гр. Добрич, като при проверките е извършен превантивен контрол, предписани са мерки  относно стриктно спазване на противоепидемичните мерки. 


За отминалата седмица ОД МВР е извършила 5342 проверки на лица на територията на областта, поставени под карантина и 914 проверки в търговски обекти. Община град Добрич съвместно със служители на Първо РУ за изминалата седмица са извършили 68 проверки в търговски обекти и обществен транспорт за носене на лични предпазни средства, покриващи носа и устата. Изготвени са 15 бр. предупредителни протокола.


„Ситуацията по отношение разпространението на заболяването сред хората се следи непрекъснато и във всеки един момент отговорните институции имат готовност за реакция. За пореден път отправям апел към всеки един жител на областта – не подценявайте заболяването. Бъдете отговорни и запазете здравето и живота на Вашите близки. Избягвайте събиранията на големи групи, носете лични предпазни средства, покриващи устата и носа на обществени места. Спазвайте социална дистанция. Ограниченията, каквито и да са те, не са решение. Икономиката ни има нужда от здрави и работещи хора. Това зависи от нас самите“ –апелира областния управител Красимир Кирилов и пожелава здраве на всички.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+