Бизнесът в Добрич може да кандидатства за финансова помощ за справяне с последиците от COVID-19

Това съобщиха от пресцентъра на Областния информационен център в Добрич

Бизнесът в Добрич може да кандидатства за финансова помощ за справяне с последиците от COVID-19

Близо 40 души са участвали във виртуалното представяне на процедурата „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ по ОП „Иновации и конкурентоспособност“.



Основна цел на процедурата, с бюджет от 173 млн. лв., е да се осигури оперативен капитал за предприятията за справяне с последиците от пандемията COVID-19 и осигуряване на стабилност на работните места. 

Проектни предложения могат да подават всички микро и малки предприятия с минимум 30 000 лв. нетни приходи от продажби, осъществяващи дейност в неземеделския сектор, включително и такива регистрирани и извършващи стопанска дейност в селски район. Кандидатите трябва да са юридически лица или еднолични търговци, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите преди 01.07.2019 г. и да са осъществявали дейност през 2019 г. Важно условия за допустимост е предприятията да са с регистриран спад с минимум 20% в оборота за месец април 2020 г., спрямо средно аритметичния месечен оборот, нетни приходи от продажби, през 2019 г. 

Размерът на безвъзмездна финансова помощ по процедурата е до 10% от нетни приходи на предприятието от продажби за 2019 г. и е в границите от 3 000 лв. до 10 000 лв. Финансирането е 100% и не се изисква съфинансиране от страна на кандидатите. Одобрената финансова помощ ще се предоставя в срок от 15 работни дни от подписване на административен договор и ще се отчита до един месец от края на изпълнението на проекта.

Допустими по процедурата са разходи за закупуване на суровини, материали и консумативи, външни услуги, включително режийни разходи, и за персонал, назначен преди 13 март (възнаграждения, осигурителни и здравни вноски за сметка на работодателя). Те трябва да са извършени и платени в периода след 01.02.2020 г. и до 3 месеца от датата на влизане в сила на административния договор за предоставяне на помощта. 

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 16:30 часа на 15 юни.