Розово масло – приложения и ползи

Поетите и влюбените отдавна възхваляват добродетелите на розата, но това цвете е нещо повече от много красив масив от уханни венчелистчета.

Розово масло – приложения и ползи

Според изследвания етеричното масло, получено от розовото растение, има широк спектър от ползи. В тази статия ще разгледаме по-подробно какво научихме досега за това какви ползи може да има от розово масло и как да го използваме.



Какви са ползите от розовото масло?

Облекчава болката

В проучване от 2015 г., деца след операция вдишват или бадемово, или розово масло. Пациентите от групата, която инхалира розово масло, съобщават за значително намаляване на нивата на болката си. Изследователите смятат, че розовото масло може да е стимулирало мозъка да отделя ендорфин – хормон, отговорен за усещането на щастие.

Въз основа на резултатите от това проучване изследователите предполагат, че ароматерапията с розово масло може да бъде ефективен начин за облекчаване на болката при пациенти, които са претърпели операция.

Облекчаване от менструалния дискомфорт

В проучване, проведено през 2013 г., пациентите с менструална болка са получавали коремни масажи, за да облекчат дискомфорта си. Едната група се масажира само с носещо масло (бадемово масло), докато другата група се масажира с бадемово масло плюс розово масло. Групата с розово масло съобщава, че след масажа има по-малко схващаща болка, отколкото тази от с бадемовото масло.

Намалява тревожността и стреса

Розовото масло има релаксиращ ефект върху много хора. В едно проучване изследователите прилагаха розово масло върху кожата на всеки участник и след това измерваха ефектите му върху най-често срещаните симптоми на тревожност. Кръвното налягане, сърдечната честота, дишането, нивата на кортизол и нивата на кислород в кръвта намаляват. Субектите също така съобщават, че се чувстват много по-спокойни след лечението с розово масло.

Друго изследване, включващо над 100 жени, които раждат, установи, че розовото масло понижава нивата на тревожност по време на раждането.

Антибактериални, противогъбични свойства

Изследователите са открили, че етеричното масло, дестилирано от рози, може да бъде ефективно срещу широк спектър от микроби, които причиняват инфекции. Това включва ешерихия коли, както и някои щамове на бактериите, които могат да причинят стафилококови инфекции (Staphylococcus) и стрептококи (Streptococcus).

Освен това, проучването установи, че розовото масло е ефективно срещу Candida albicans, което може да причини гъбични инфекции в устата, червата и вагината.

Стимулира сексуалния нагон

Две проучвания са установили, че вдишването на розово масло повишава сексуалното желание и сексуалното удовлетворение сред мъжете и в по-малка степен при жените. Едно проучване включва мъже участници с основно депресивно разстройство, които приемат антидепресанти, а другото проучване включва жени участници със същото разстройство и също антидепресанти.

Изследователите смятат, че освобождаването на допамин в мозъка, известен мотиватор, може да бъде това, което стимулира увеличаването на сексуалното желание, като същевременно облекчава симптомите на депресия.

Как да използвате розово масло

За да си направите вана с розово масло, добавете 10 капки етерично масло от роза към носещо масло, след което го добавете в топла вана. Преди да добавите към водата, етеричните масла трябва винаги да се разреждат в масло-носител.

За да направите вана за крака, добавете няколко капки разредно розово масло във ваната за крака и накиснете краката си за 10 минути.

За лечение на тревожност, стрес или депресия можете да вдишате розово масло с помощта на дифузор или да го нанесете леко на гърдите, шията и китките. Не забравяйте да го смесите с масло носител като кокосово, бадемово или масло от жожоба, преди да го нанесете върху кожата. Може да се възползвате и от масаж с розово масло, при което розовото етерично масло се добавя към носещо масажно масло.

Преди да използвате каквото и да е алтернативно или допълващо лечение, консултирайте се с вашия лекар за всякакви текущи медицински състояния, възможни лекарствени взаимодействия или странични ефекти!