Хотелиери и ресторантьори от Добрич искат мерки от правителството за подпомагане на бранша

Ресторантьорският и хотелиерски бизнес в Добрич излезе с декларация по повод обявеното извънредно положение в страната заради разпространението на коронавируса и тежката ситуация, в която попада туристическият бранш.

Хотелиери и ресторантьори от Добрич искат мерки от правителството за подпомагане на бранша

Декларацията е адресирана до община Добрич, Министерствата на здравеопазването, на икономиката, на туризма, на финансите и на труда и социалната политика. В нея са написани исканията на хотелиери и ресторантьори за облекчения от страна на държавата. Основният им мотив е, че те са едни от хората, които поемат първия икономически удар от наложените мерки за ограничаване на Covid - 19.



В Добрич има 256 заведения, 12 хотела и съпътстващи бизнеси с персонал от над 5 000 души. Адресиралите декларацията са категорични, че без помощта на правителството балансът на туристическия бранш е застрашен, а последиците може да бъдат непосилни дори и след вдигане на ограниченията. Поради тази причина ресторантьорският и хотелиерски бизнес в Добрич изложи своите искания: 

- Обезщетение на персонала - минимална работна заплата, социални и здравни осигуровки или платен болничен за периода

- Опрощаване на ДДС

- Опрощаване на данък печалба

- Опрощаване на туристически данък

- Отлагане и облекчаване на вноски по кредити и опрощаване на лихви по ДДС, осигуровки и данъци

- Облекчения на задължения за газ, ток и вода

- Компенсация за понесени загуби за бракувани стоки

„Без вашата помощ и намеса в тази извънредна ситуация, крехкият баланс на нашата бизнес екосистема е силно застрашен и последиците за много от нас биха били непосилни. Благодарим за времето и разбирането“, пише още в декларацията си туристическият бранш в Добрич.