Съдът измени в задържане под стража мярката за неотклонение на обвиняем за грабеж и кражби

Съдът измени в задържане под стража мярката за неотклонение на обвиняем за грабеж и кражби
Окръжен съд – Добрич измени наложената на 32-годишния Росен Ст. К. от с. Карапелит, община Добричка, мярка за неотклонение домашен арест в задържане под стража и го обяви за общодържавно издирване. Той е обвиняем по наказателно дело за грабеж на чужди граждани, извършен на 29.11.2008 г. след предварителен сговор с други лица и в условията на опасен рецидив.

Делото за изменение на мярката за неотклонение на Росен К. бе разгледано днес в негово отсъствие, но с участие на служебен защитник, назначен на Росен К. по наказателното дело срещу него.

Пресцентърът на Окръжен съд – Добрич, припомня, че Росен К. бе задържан под стража от 03.10.2009 г. до 22.03.2010 г. Тогава съдът е измени мярката за неотклонение в подписка, тъй като обвиняемият започна да търпи наказание лишаване от свобода по друго дело. С излежаването на присъдата, на 15.12.2010 г. Окръжен съд – Добрич, отново постанови задържането му под стража. Въпреки присъствието му в местата за лишаване от свобода, Росен К. няколко пъти не се яви на съдебните заседания по делото за грабеж, заради заболявания. След като общата продължителност на ареста му надмина максимално допустимата продължителност от 1 година и по нататъшното му задържането му стана недопустимо по закон, Окръжен съд – Добрич измени на 18.07.2011 г. мярката за неотклонение в по-лека – домашен арест. Подсъдимият молеше за това и с аргумент, че му е необходима специализирана медицинска помощ.

Многократните проверки на служители на Второ Районно полицейско управление – Добрич, обаче са установили, че от 17.08.2011 г. Росен К. не изпълнява наложената му мярка за неотклонение и повече не се е прибирал у дома си. На 18.08.2011 г. той е бил задържан от РУП – Аксаково по подозрение за извършена от него кражба от магазин за хранителни стоки, а на 19.08.2011 г. Районен съд – Варна, му е наложил мярка за неотклонение парична гаранция в размер от 500 лв. След като тя е не внесена, РУП – Аксаково, е обявило Росен К. за общодържавно издирване.

Пресцентърът на Окръжен съд – Добрич, уточнява, че наказателното дело срещу Росен К. и още четири подсъдими бе върнато на 01.04.2011 г. на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. Обвинителният акт е внесен отново на 23.08.2011 г. и делото е насрочено за разглеждане на 20.10.2011 г.

Днес Окръжен съд – Добрич, разпореди пет дни преди съдебното заседание ОД на МВР да представи справка за резултатите от издирването на Росен К. и информация има ли данни, той да е напуснал страната, кога и от кой гранично-пропусквателен пункт.

 

Определението на Окръжен съд – Добрич, за задържане под стража на Росен К. подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+