Добричлии ще протестират срещу добива на шистов газ в златна Добруджа

36 добричлии създадоха инициативен комитет "Добич против шистовия газ", с председател Александрина Панайотова и членове Свилен Киров, Стоян Бояджиев и Оксана Иванова. Гражданите обявяват несъгласието си с решение на Министерски съвет, който дава правото на Шеврон България Експлорейшън да прави проучвания за петрол и газ на територията на България.

Добричлии ще протестират срещу добива на шистов газ в златна Добруджа

От инициативния комитет заявяват:


 

"Призоваваме кмета и общинските съветници да предизвикат дискусия сред местната общност и взимане на решение на Общинския съвет на Добрич против добива на шистов газ в Североизточна България. Като граждани сме изключително разтревожени от взетото на 16 юни 2011 г. Решение номер 427 на Министерския съвет за разрешаване на „Шеврон България“ ЕООД да търси природен газ. Концесираната територия е с площ 4398 кв. км. и обхваща територии от областите Шумен, Разград, Силистра, Добрич и Варна. Считаме, че проучването и добивът на шистов газ чрез хидравлично разбиване представлява огромен риск за нашите общини.

Добивът на шистов газ може да унищожи традиционния поминък и бизнес в Североизточния регион. Високата гъстота на населението и плодородието на почвите не позволяват сондиране за хидравлично разбиване. Регионът, определен за добив, съдържа основният подземен резервоар за питейна вода на Североизточна България. За да достигнат до шистите, сондите трябва да преминат през този резервоар. Всеки дефект при сондиране ще излее десетки тонове отрова. Замърсяването на водата, почвите и въздуха би имало катастрофални последици за земеделието и туризма в Добруджа.

Не на последно място, решението на МС бе взето без участието на засегнатите страни – хората и общините от региона на добив. Това е тежко потъпкване на принципите на демокрацията и местното самоуправление, позорно за една европейска страна. Надяваме се кмета, общинските съветници и представителите на местната общност да не останат безразлични към тези тенденции в управлението на България. Единственият начин да спрем едно решение, наложено без съгласието на хората, чиито живот засяга, е активизирането на местните власти в ангажирана и информирана позиция по проблема. Надявам се грижата за бъдещето на региона за десетилетия напред да надделее над политическите пристрастия по проблема."


На 1 септември (четвъртък) от 12 часа пред Областна управа Добрич ще бъде проведен протестен митинг, който е част от обявения Национален протест против проучването и добивът на шистов газ.

 

Очакваме всички съпричастни граждани, както и  представители на местната и централни власти да изразят свеото мнение и позиция, заявяват още от инициативен комитет "Добич против шистовия газ".