Арх. Коларов: Не може целият град да става заложник само на строежа на блок „Добрич“

Не може целият град да става заложник само на един строеж. Той е много важен, завършването му ще даде свобода на Общината да облагороди централната градска част не само около блока, а на доста по-широка площ. Но това не значи, че целият град трябва да бъде заложник на този процес. А в момента на нас ни се предлага това.

Арх. Коларов: Не може целият град да става заложник само на строежа на блок „Добрич“

Това заяви пред журналисти зам.-кметът арх. Боян Коларов по повод предложението на общинските съветници от ГЕРБ от бюджета на Общината за 2019 година да бъдат осигурени 1 550 000 лева за блок „Добрич“.



След извънредната сесия за блок „Добрич“ имаше няколко изявления на колегите от ГЕРБ, от които аз научих няколко изненадващи неща, сподели арх. Коларов. По думите му, едното е, че Общината е постигнала понижаване на себестойността на довършване на строежа. „Винаги съм казвал, че когато ние заложихме една прогнозна сума от 4,5 милиона целта беше да си представим възможно най-лошия сценарий, възможно най-много неприятни изненади на строежа, тъй като той е отдавна изоставен“, обясни архитектът. 

Научихме също, че сме имали предостатъчно собствени средства, с които да довършим блока, каза арх. Коларов. Дори и да ги имаме, това са средства, които представляват резерв на Общината, с които тя функционира, посочи той. „Не трябва да ни излиза от главата, че ние в момента сме насред най-грандиозния строеж, който градът е виждал от 50 години насам. Този строеж представлява само подземен и нулев цикъл, това е най-мръсната и неблагодарна работа във всеки строеж“, посочи зам.-кметът. Той обясни, че след приключване на проекта по воден цикъл ще останат улици, които изпълнителят няма да има задължението да бъдат оправени така, както искаме да ги видим. И ако ние нямаме резерв да идентифицираме тези улици и да се погрижим за тях, те ще си останат така десетки години напред, посочи арх. Коларов.

Усукани приказки и пълни глупости нарече архитектът твърденията, че не се знае каква сума ще се похарчи за благоустройствени мероприятия около блока, по думите му „рибата е в морето, ние да слагаме тигана“. Той обясни, че след като строежът приключи и хората си получат собствеността, целият терен ще се освободи и ще бъде облагороден, но преди това и проектиран. 

Всичко това нямаше днес да ни носи толкова огромно напрежение, ако колегите от мандата от 2011-2015 година си бяха изпълнили водния цикъл, заяви арх. Боян Коларов. По думите му, проектът е готов от 2009 година и до 2011-а е можело да се приключат административните процеси, а в рамките на мандата да бъде свършена техническата работа. „На мен ми е пределно ясно защо не го направиха – защото то си е много страшно. Ужасно е да има цял разкопан град. Колегите се уплашиха и го оставиха“, заяви архитектът. И допълни, че са поставени в невъзможната ситуация да свършат нещо за година и половина, вместо за 3-4.

Ще го свършим, обаче ще бъде мъчително за всички, заяви арх. Коларов По думите му няма ли воден цикъл това означава в скоро време да се чудим въобще ще има ли град Добрич. Зам.-кметът обясни: „Защото водопроводът се разпада. Разпада ли се водопроводът, разпадат се и улиците. Разпаднат ли се улиците, водата тръгва навсякъде и ще започнат да потъват и сгради. Физиката си има собствени закони, ние не можем да вървим срещу тях. Сега го вършим екстремно, опитваме се да балансираме и не е редно с такива лековати изявления да се поставя под съмнение какъв наистина е приоритетът на града и кое е полезно за всички граждани, а не само за няколко общински съветници“.