По-малко пожари през 2018-а в Добричка област, най-често горят жилищата ни

Намаление на произшествията, възникнали през 2018 година, в сравнение с преходната отчита регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, съобщи за Добрич онлайн директорът й комисар Дарин Димитров.

По-малко пожари през 2018-а в Добричка област, най-често горят жилищата ни

Регистрираните през м. г. произшествия са 1 230 при 1 526 през 2017 година. Пожарите с материални щети са намалели от 270 през 2017-а на 224 през 2018 година, а без материални загуби са съответно 782 и 599. През изминалата година огнеборците в областта са участвали в 27 аварийно-спасителни дейности /при 37 за предходната година/ и в 331 помощни операции и дежурства /385 през 2017-а/. Намаление бележи и броят на лъжливите повиквания – от 52 през 2017 година на 49 през 2018-а.



През миналата година при пожари в Добричка област са загинали четирима души. Всички те са станали жертва на пламъците в частни домове. През предходната година жертвите са били три. Леко увеличение има и в броя на пострадалите – през 2017 са петима, а през изминалата година – осем. 

От години наред статистиката показва, че най-много пожари с щети възникват в сектор „Жилищно стопанство“, т. е. в жилищата на хората, посочи комисар Димитров. През миналата година те са 103, през предходната – 125. Имаме намаление, но на фона на всички останали произшествия процентът е голям, коментира директорът на регионална дирекция „ПБЗН“. 

Той сподели, че най-честата причина за пожарите в жилища са късо съединение – в 72 от случаите, неправилно ползване на отоплителен или нагревателен уред – 26, строителна неизправност – 2. 

Факт е, че в края на 2018 година бе проведена мащабна акция в цялата страна, включително и на територията на нашата дирекция, за мерките, свързани с пожарната безопасност през зимата, по време на Коледните и Новогодишни празници, превантивната дейност е добра. Явно обаче трябва още да се работи в тази посока, коментира комисар Димитров.

По думите на директора на регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ съвкупност от причини са довели до намаляване броя на пожарите през м. г. От една страна е добрата превантивна дейност на служителите на дирекцията. От друга страна са климатичните условия. Комисар Димитров обясни, че през лятото, при високи температури, пожарите са причинени основно от небрежност, например, хвърлена цигара от лек автомобил. Ако е влажна годината, това се случва по-рядко. Така бе и през м. г. – през пролетта бе по-влажно и това не позволи зелената растителност да изсъхне достатъчно.

Когато през зимата обаче температурите в продължение на дни са много ниски, хората остават в домовете си докато ги няма включени електрически печки или работещи печки на твърдо гориво или пък включват допълнителни уреди за отопление. Това води до повишаване на причините за пожари през зимния период, посочи комисар Димитров.