Д-р Камелия Кирчева: Проблемът с кадрите не стои пред болница „Тузлата“

Болница „Тузлата“ няма проблем с кадрите. Съставът в лечебното заведение непрекъснато се обновява, предимно с млади специалисти. Това заяви за Добрич онлайн управителят на специализираната болница за рехабилитация край Балчик д-р Камелия Кирчева.

Д-р Камелия Кирчева: Проблемът с кадрите не стои пред болница „Тузлата“

Тя сподели, че през декември предстои един от лекарите да се яви на изпит за специалност по физикална и рехабилитационна медицина. Обучението му се финансира от „Тузлата“. Болницата непрекъснато заделя средства за повишаване на квалификацията на кадрите си, повечето от рехабилитаторите и кинезитерапевтите са преминали през курсове за преквалификация. Наскоро на обучение в Карин дом във Варна са били двама специалисти. През следващата година в нови курсове ще се включат трима кинезитерапевти.



Успешна година до момента отчита болница „Тузлата“, сподели управителят й. До края на август през лечебното заведение са преминали 1 496 пациенти, с 221 повече от същия период на м. г. Финансовите резултати също бележат ръст – към 31 август приходите са 824 000 лева, м. г. са били 722 000 лева.

 

Освен в обучението на кадрите ръководството на болницата непрекъснато инвестира и в апаратура. Предстои закупуването на високоинтензивен лазер, какъвто в момента няма в Североизточна България. Това е съвсем съвременна апаратура, посочи д-р Кирчева. Предимствата са, че самият  лъч прониква по-дълбоко, намалява се времетраенето на процедурата, действието е по-прецизно и има много добър обезболяващ ефект, обясни тя.

Предстои със собствени средства болницата да извърши и ремонт на 8 болнични стаи и коридор. Така ще е 100 процента обновена легловата база, обясни д-р Кирчева.

Има пациенти, които идват в нашата болница повече от 10 години, сподели управителят. По думите й, много българи, които работят в чужбина, посещават „Тузлата“, за да си проведат там лечението. Интерес проявяват и чужденци. Сред пациентите е рускиня, която тази година е посетила болницата два пъти по две седмици. Две години подред две жени идват от Великобритания специално да се възползват от лечебната кал и другите процедури, които са предлагат в лечебното заведения. 

За пета година посещават болница „Тузлата“ Борислав и Ценка Томови от  Троян. Мъжът, който е бивш учител с 42-години стаж, сподели, че две са нещата, които ги привличат – резултатите след лечението за здравето им и колективът, който е много добър. Томов разказа, че е ходил в Павел баня, Поморие и на много други места, но му казали, че калта на „Тузлата“ е най-хубава. „След идването ни тук се закрепваме. И колективът много ми харесва – рехабилитаторите, млади момчета и момичета. Получаваме всичко – физическо и духовно облекчение“, споделя бившият учител.

Единственото, което мога да кажа, е едно огромно „Благодаря!“ на целия екип на тази болница. Защото такава е табелата на входа - болница, но вътре човек се чувства като на курорт, по-скоро персоналът го кара да се чувства като специален гост. Това сподели Светла Попова, служител от Добрич, която е в „Тузлата“ за първи път. М. г. е счупила тежко крака си и по препоръка на лекуващите лекари се насочва към болницата за рехабилитация край Балчик. 

Като активен човек съм посещавала и много други бази - и за почивка, и по служба, но такова приветливо и добросърдечно отношение вече са рядкост, сподели Попова. Тя допълва, че ще направи всичко възможно процедурите й следващата година отново да са „в този комплекс на здравето“.