Добричката поетеса Камелия Кондова официално получи националната награда „Дора Габе”

Добричката поетеса Камелия Кондова официално получи националната награда „Дора Габе”
На тържествена церемония тази вечер добричката поетеса Камелия Кондова официално получи националната литературна награда „Дора Габе”. Отличието за принос в изследването и популяризирането на творчеството на Дора Габе е за Драгни Драгнев – поет и белетрист от нашия град.


Наградите – грамота с автор Ели Качулева, плакет и парична сума, връчи кметът на Добрич Йордан Йорданов.


Празнично слово за живота и творчеството на Дора Габе изнесе д-р Кремена Митева – главен уредник на дом-паметник „Йордан Йовков”.„Застанали на прага между миналото и съвремието, с поглед към едно възвишение в българската литература, наречено Дора Габе, се колебаем дали да се наречем нейни съвременници или да признаем, че тя вече е част от българския литературен канон. А дали е възвишение? Може би е по-скоро необятност, трудно достижим хоризонт. Едва ли можем да отговорим еднозначно, но е сигурно, че ние се възвисяваме при досега с нейното творчество - каза тя. - Дора Габе всъщност не ни напуска през 1983 година, а от тогава вече е безсмъртна…


Със своето пословично жизнелюбие, с нежеланието да се съобразява с възрастта и в личен, и в творчески план Дора Габе прекрачи от литературната ни история в литературната ни митология. И какъв е нейният образ там? Вероятно поетесата на слънцето и на живота”.С присъщата си нестандартност Камелия Кондова определи момента като много специален и сподели: „Няколко часа преди да попаднем в тази зала мама каза: „Ти не се вземаш на сериозно, но от години хората са в някаква заблуда, че си поетеса. Ако обичаш, дръж се сериозно тази вечер”. Благодаря ви за заблудата, която ни събра след толкова години”.Драгни Драгнев благодари за отличието и каза свое стихотворение, най-изживяното и най-силното, защото най-напред е било прочетено от Дора Габе.


„За мен е изключителна чест, че успяваме заедно да съхраним и предаваме творчеството на Дора Габе. Пожелавам ви все така да носите добруджанското злато в себе си, да го съхранявате и да го предавате на нашите, добруджански поколения”, каза кметът Йордан Йорданов. 


По повод връчването на националната литературна награда и отличието са получени поздравителни адреси от министъра на културата Боил Банов и от Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели.Откровения за Дора Габе в поетичния спектакъл „За тебе се родих, живот” представи актрисата от народния театър "Иван Вазов" Бойка Велкова, на рояла бе Мария Славова.


Удостояването на Камелия Кондова с литературната награда „Дора Габе”, а Драгни Драгнев – с отличие, стана с решение на Общинския съвет на Добрич.


Носители на националната литературна награда са Елка Няголова, Лиляна Стефанова и Рада Москова. Отличието е присъдено на писателска къща „Пламък” с директор Георги Константинов, Иван Атанасов, Леда Милева, Петър Крумов и Национална литературна и артистична академия.

Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+