Добричката поетеса Камелия Кондова официално получи националната награда „Дора Габе”

На тържествена церемония тази вечер добричката поетеса Камелия Кондова официално получи националната литературна награда „Дора Габе”. Отличието за принос в изследването и популяризирането на творчеството на Дора Габе е за Драгни Драгнев – поет и белетрист от нашия град.

Добричката поетеса Камелия Кондова официално получи националната награда „Дора Габе”



Наградите – грамота с автор Ели Качулева, плакет и парична сума, връчи кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Празнично слово за живота и творчеството на Дора Габе изнесе д-р Кремена Митева – главен уредник на дом-паметник „Йордан Йовков”.


„Застанали на прага между миналото и съвремието, с поглед към едно възвишение в българската литература, наречено Дора Габе, се колебаем дали да се наречем нейни съвременници или да признаем, че тя вече е част от българския литературен канон. А дали е възвишение? Може би е по-скоро необятност, трудно достижим хоризонт. Едва ли можем да отговорим еднозначно, но е сигурно, че ние се възвисяваме при досега с нейното творчество - каза тя. - Дора Габе всъщност не ни напуска през 1983 година, а от тогава вече е безсмъртна…

Със своето пословично жизнелюбие, с нежеланието да се съобразява с възрастта и в личен, и в творчески план Дора Габе прекрачи от литературната ни история в литературната ни митология. И какъв е нейният образ там? Вероятно поетесата на слънцето и на живота”.


С присъщата си нестандартност Камелия Кондова определи момента като много специален и сподели: „Няколко часа преди да попаднем в тази зала мама каза: „Ти не се вземаш на сериозно, но от години хората са в някаква заблуда, че си поетеса. Ако обичаш, дръж се сериозно тази вечер”. Благодаря ви за заблудата, която ни събра след толкова години”.


Драгни Драгнев благодари за отличието и каза свое стихотворение, най-изживяното и най-силното, защото най-напред е било прочетено от Дора Габе.

„За мен е изключителна чест, че успяваме заедно да съхраним и предаваме творчеството на Дора Габе. Пожелавам ви все така да носите добруджанското злато в себе си, да го съхранявате и да го предавате на нашите, добруджански поколения”, каза кметът Йордан Йорданов. 

По повод връчването на националната литературна награда и отличието са получени поздравителни адреси от министъра на културата Боил Банов и от Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели.


Откровения за Дора Габе в поетичния спектакъл „За тебе се родих, живот” представи актрисата от народния театър "Иван Вазов" Бойка Велкова, на рояла бе Мария Славова.

Удостояването на Камелия Кондова с литературната награда „Дора Габе”, а Драгни Драгнев – с отличие, стана с решение на Общинския съвет на Добрич.

Носители на националната литературна награда са Елка Няголова, Лиляна Стефанова и Рада Москова. Отличието е присъдено на писателска къща „Пламък” с директор Георги Константинов, Иван Атанасов, Леда Милева, Петър Крумов и Национална литературна и артистична академия.