Протестираща майка: ТЕЛК-ът убива, той показва какво хората с увреждания не могат, а не какво могат

„Защо Законът за личната помощ и Законът за хората с увреждания не се приемат във вида, в който ги предлагат майките? Защо има ТЕЛК? Защо ТЕЛК-ът няма да се махне?”

Протестираща майка: ТЕЛК-ът убива, той показва какво хората с увреждания не могат, а не какво могат

Тези въпроси сподели, че желае да зададе на министър-председателя Емилия Петрова от Добрич – майка на Георги Петров, дете с увреждане. Тя и още няколко майки излязоха на импровизиран протест пред Областна управа.



Според Емилия, ТЕЛК е нещо абсолютно безсмислено. Нещо, което убива и деца, и възрастни, защото той показва какво не могат, а не какво могат. Тя даде пример със свой познат, явил се на ТЕЛК. Заявил: „Аз искам да работя”, отговорили му: „Не, пенсионираме ви”. „Не е ли абсурдно, той ще висне на гърба на данъкоплатеца”, коментира Емилия.

Друг въпрос, който иска да зададе на Бойко Борисов майката на детето с увреждания, е защо не се направи проверка на всички НПО-та, на които всяка година се отпускат 4 милиона лева. „До нас не са достигнали не 4 милиона, а дори и 4 лева. Ако тези пари отидат там, където трябва, поне една част от проблемите на децата и хората с увреждания ще се решат”, категорична е Емилия.

Сред протестиращите бе и Пепа Георгиева – майка на Ванеса, която е в инвалидна количка и е вече на 23 години. „Искаме лична помощ за децата над 20 години”, категорична е жената. Сподели, че получава за дъщеря си 147 лева пенсия на месец, плюс 90 лева за чужда помощ. „Трябва да има лична помощ в размер на една минимална заплата. И когато не съм у дома да има кой да я гледа”, смята Пепа. И допълва: „И без друго инвалидните колички не са тези, които трябва да бъдат. Обувките не са тези, които трябва да са, защото те й убиват на глезените и не ги ползваме. Въобще не можем да говорим за помощни средства”.

Аз лично съм тук с обръщение към премиера: Докога ще излиза в пространството да хвърля едни пари – 150 милиона, да подчертава, че са повече отколкото за друг сектор, който е по-важен. Да казва, че взема отнякъде, за да даде на протестиращите майки, които така и не се прибраха. Това попита Стела Илиева, майка на Александра Маркова.

И задава следващия въпрос: „Кога премиерът ще накара хората си, които трябва да пишат закони и да спазват Конвенцията за правата на хората с увреждания, да седнат и да напишат нещо адекватно. И да направят нещата за всички хора с увреждания равни. За да имаме равни права всички, за да няма разединение. Ако мисли, че разединението на народа прави силата, нека да продължава. Но аз не вярвам, че това управление ще направи реформи”.

По думите на майката на Алекс става дума за велико шикалкавене. „Пък бяхме платени от ИД, пък бяхме платени от Путин. Пък бяха червени, пък бяха зелени. Уврежданията цвят нямат. На мен никой не ми е платил да изляза на протест. Излизам, за да кажа колко съм възмутена, че в България нещата от никъде, по никакъв начин не се случват в интерес на хората, на народа”.

Нужни са нормално работещи закони, всички да имат равни права. Да се направи една индивидуална оценка на потребностите на всеки с увреждане, смята Стела.

По думите й, има опасност да отпаднат от подпомагане деца с по-ниски проценти. „Ако това се случи ние сме се провалили. Щом за един няма, значи е провал”,  категорична е майката на Александра.