Делегация от полския град Терешин ще присъства на Празника на плодородието в Шабла

Делегация от полския град Терешин ще присъства на Празника на плодородието в Шабла
Делегация, водена от Марек Олековски – кмет на Община Терешин, Полша, пристигна днес в Шабла.

По покана на Общината гостите ще присъстват на Празника на плодородието, който ще се състои утре, 15 септември. Част от празничната програма включва кулинарно шоу  между кмета на Терешин Марек Олековски и колегата му от Шабла Мариян Жечев.


По стар български обичай, с хляб и сол, гостите бяха посрещнати в Зеления образователен център (ЗОЦ). Те бяха приветствани от председателя на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева. От името на учениците от Учебно-тренировъчната фирма „Китна шевица“ към СУ „Асен Златаров“ и техния преподавател Йорданка Атанасова, Стоева благодари за топлото посрещане и гостоприемството, за организираната програма на учениците, които посетиха полската община през юли. По същото време ученици от Терешин бяха на посещение в Шабла.


Кметът Олековски получи икона за светлия празник, който се отбелязва днес, Кръстовден, кошница с плодове - символ на плодородието, и ръчно изработени сувенири, дело на „Китна шевица“.


Домакини и гости се хванаха на хорото.


Ръководителят на ЗОЦ д-р Даниела Тодорова разказа за историята на бившето Старо училище, за съхраняваното в експозиционните зали на центъра. Ценен експонат е дипломът на Димитър Анастасов за „най-добър земеделец“, връчен му през 1894 година в Брюксел. Всеки член на полската делегация получи брошура и книга за околностите на Шабла.


По-късно през деня гостите бяха посрещнати от кмета на Община Шабла Мариян Жечев. На срещата присъстваха още д-р Йорданка Стоева, заместник- кметът Цветелин Йорданов, общинските съветници Теодора Асенова и Елеонора Василева, секретарят на Община Миглена Спирова, директорите на училището и детската градина в града, Петранка Валентинова и Ана Христова.


Кметът Жечев представи Общината като продължение на разказаното в ЗОЦ. По време на срещата домакини и гости си разменяха ценна информация и възможности за сътрудничество в областта на туризма, културата и други сфери.


В края на срещата всички застанаха зад идеята, че присъстващите днес трябва да обединят двата народа.


 

Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+