Опит и вълнуващи ги въпроси за кърменето споделиха бъдещи и настоящи майки

Среща-разговор между настоящи и бъдещи майки се проведе в Регионалната здравна инспекция в Добрич.

Опит и вълнуващи ги въпроси за кърменето споделиха бъдещи и настоящи майки

Тя бе по повод Световната седмица на кърменето, която се отбелязва от 1 до 7 август в 120 страни от света. В рамките на срещата  бе поставен акцент върху подкрепа на кърменето като психо-емоционално изживяване, споделен бе опитът от настоящи майки, а бъдещите получиха отговори на вълнуващите ги въпроси.




Първата седмица на август се отбелязва като Световна седмица на кърменето от 1992 година, сподели акушерката Марияна Драгнева - член на  Алианс на българските акушерки и водеща на Училище за бъдещи родители към клуб ”Усмивки” в Добрич, която направи мултимедийната презентация по темата. 

До началото на 20 век не е имало алтернатива на майчиното мляко. Всички опити, които са правени да бъде заменено с друга кърма, на практика са имали фатални последици, сподели Драгнева. И посочи, че с навлизането на технологиите и компютъризацията се правят много открития и бързо развиващата се индустриализация намира много заместители на млякото. От своя страна маркетингът спомага за по-масовото и по-бързото въвеждане на тези заместители в живота на човека. 


Тогава се създават т. нар. хуманизирани млека, което означава човешки от латинската дума. Ефектът, който се получава обаче върху бебетата, не е очакваният, разказа акушерката. „Световната здравна организация на практика отменя това понятие, което е заблуждаващо, и въвежда адаптирано. Компаниите, които ги произвеждат, продължават да търсят съвършенството в заместителите на майчината кърма. И до ден днешен майчината кърма си остава изключително ценна и незаменима за човешките бебета“, категорична е Марияна Драгнева. 

Тя сподели, че всяка година СЗО поставя мото на кампанията. Тази година то е „Кърменето - основа на живота“ и е насочено към страните, където има бедност и неравнопоставеност.