Над 40 читалища и клубове се изявявят във фолклорния събор „Текето” край Александрия

22-то издание на регионалния фолклорен събор „Текето 2018 ” се провежда днес край манастира „Свети пророк Илия” край крушарското село Александрия.

Над 40 читалища и клубове се изявявят във фолклорния събор „Текето” край Александрия

Над 40 читалища и клубове от областите Добрич, Силистра, Варна и Шумен ще се изявят на сцената на фолклорната проява, съобщават от Община Крушари. От там коментират, че тази година прави впечатление броят на записалите се за участие индивидуални изпълнители – деца, като най-малката е едва а на пет години.



Регионалният фолклорен събор е с конкурсен характер. Той е включен  в Културния календар на Министерството на културата.

Организатори са народните читалища ”Йордан Драгнев -1894” в Крушари и „Втори юни – 2004” в Александрия и кметството в Александрия.

Представянето на изпълнителите ще бъде оценявано от жури от изявени и доказали  се имена в сферата на фолклорното изкуство на България. Наградният фонд е над две хиляди лева, отличените състави, клубове, групи, индивидуални изпълнители освен парично поощрение ще получат и специално изработен за тазгодишното издание плакет.

Две специални награди по 100 лева ще бъдат присъдени на групи/ състави  за цялостен принос за съхраняването и популяризирането на добруджанския фолклор.