Фолклор огласява 5 читалища в юбилейното 50-о издание на „Песни и танци от слънчева Добруджа”

Юбилейното 50-о издание на фолклорния събор и празник на Община Добричка „Песни и танци от слънчева Добруджа” се провежда днес.

Фолклор огласява 5 читалища в юбилейното 50-о издание на „Песни и танци от слънчева Добруджа”

Заради лошото време участниците се представят на сцените на пет народни читалища – в селата Стожер, Стефаново, Дончево, Бранище и Победа.



Официалното откриване на събора бе в читалището в село Стожер. Гости на празника са народните представители Даниела Димитрова, Даниел Петков и д-р Хасан Адемов, зам.-областният управител Живко Желязков, кметовете на украинските села Каменка Иван Лефтеров и Бановка Виктор Денчев, представители на Община Кумпъна, Румъния, председателят на Общинския съвет на Община Добричка Донко Марев, общински съветници, жители и гости на село Стожер.

Юбилейното издание на събора „Песни и танци от слънчева Добруджа” бе открито от кмета на Община Добричка инж. Тошко Петков.

Над 2 700 участници от цялата страна – от областите Добрич, София, Шумен, Русе, Силистра, Сливен, Варна и др. се представят във фолклорния празник. На сцените на петте читалища своето майсторство показват певци, танцьори, инструменталисти, разказвачи на народни предания, изпълнители на обичаи.

За първи път тази година в събора се представя и обработен фолклор, нов е и конкурсът на най-красива народна носия.

Жури, съставено от изтъкнати фолклористи, хореографи и етнографи, оценява изпълнението на участниците.